Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra Milosavljevića

Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra Milosavljevića

Slobodan Milosavljević (foto: mc.rs)

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića i još sedam osoba kojom se terete da su preduzeću „Maxim&Co“ nezakonito pribavili više od milijardu dinara.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu početkom maja ove godine, a bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede optužen je za zloupotrebu službenog položaja. Optuženi imaju rok od tri dana da Apelacionom sudu ulože žalbu na odluku o potvrđivanju optužnice, piše u saopštenju Višeg suda.

Osim Milosavljevića, optuženi su i vlasnik preduzeća „Maxim&Co“ Zoran Šćepanović, Milosavljevićev pomoćnik Dušan Protić, Zoran Radoman, Jovan Keravica, Mirjana Spasić, Ilija Radosavljević i Musulin Gorki.

Oni su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine, kako je ranije saopštila policija, izvršili nezakonitu zamenu zemljišta i privatnoj firmi pribavili oko milijardu dinara.

Milosavljević i njegov tadašnji pomoćnik Dušan Protić, prema saopštenju policije, doneli su odluku i zaključili ugovor o zameni zemljišta sa kompanijom „Maxim&Co“. Ugovorom je Ministarstvo poljoprivrede ustupilo zemljište u državnoj svojini u građevinskom rejonu Novog Sada za zemljište firme „Maxim & Co“ čija je vrednost 10 puta manja, saopštila je ranije policija.

Radoman, Keravica i Spasić su kao odgovorna lica u Poreskoj upravi Novi Sad pokušali da prikriju da se vrši zamena građevinskog za poljoprivredno zemljište. Oni su naložili sudskijm veštacima Iliji Radosavljeviću i Musulinu Gorkom da zemljište proglase poljoprivrednim suprotno planskim dokumentima iz 2006. godine, saopštila je ranije policija.

Milosavljević je uhapšen u akciji „Rezač“ krajem 2015. godine i u pritvoru je proveo nešto manje od mesec dana. U akciji je uhapšeno ukupno 79 osoba.

Ministar policije Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare izjavio je da je akcija sprovedena u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, kao i zloupotreba u državnim organima.

1 Comment

  1. Tamara kaže:

    Radoman je uradio još mnogo toga, što istraga možda nije mogla da utvrdi. Čovek ima X nekretnina, privatnu firmu, itd.