Potraga za osumnjičenim za ubistvo advokata Zreleca

Potraga za osumnjičenim za ubistvo advokata Zreleca

Vladimir Šaranović (foto: MUP)

Naoružani policajci opkolili su večeras zgradu u beogradskom naselju Kanarevo brdo u potrazi za Vladimirom Šaranovićem osumnjičenim za ubistvo advokata Vladimira Zreleca u decembru 2015. godine.

Piše: Bojana Pavlović

Na Zreleca je pucano dok je bio u svom automobilu ispred kancelarije u blizini hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu. Advokat je preživeo ovaj napad, ali je podlegao povredama nekoliko dana kasnije. Godinama je zastupao braću Branislava i Slobodana Šaranovića i vodio njihove poslove.

Njih dvojica bili su stari i uticajni kriminalci iz Crne Gore. Branislav se u mladosti bavio kriminalom po Evropi zbog čega je osamdesetih godina bio osuđen za iznudu i završio u nemačkom zatvoru. Odatle je pobegao tako što su njegovi saradnici bombom razneli zid zatvora.

Branislav se bavio kockarskim poslom. Zajedno sa bratom Slobodanom bio je vlasnik kockarnica, menjačnica, ali i drugih poslova u kojima je bio veliki protok keša. Bio je blizak kriminalnoj grupi Amerika koja se bavi međunarodnim transportom kokaina.

Ubijen je u oktobru 2009. godine ispred ulaza zgrade u kojoj je živeo u Beogradu. Njegovo ubistvo nije rešeno, a pokrenulo je krvavi rat u kome je stradalo više ljudi sa obe strane – iz Šaranovićeve i Bojovićeve grupe.

Slobodan je sumnjao da je Branislavljevo ubistvo naručio kriminalac Luka Bojović, zbog čega je naredio likvidaciju Bojovićevog brata Nikole koji je ubijen u centru Beograda 2013. godine.

Za ovo ubistvo Slobodanu se sudilo pred sudom u Beogradu, ali je istovremeno vođen postupak u Crnoj Gori gde ga je zastupao ubijeni advokat Zrelec. Crnogorsko tužilaštvo pokrenulo je protiv njega istragu i na taj način sprečilo da bude izručen Srbiji. Suđenje članovima Šaranovićeve grupe u Srbiji je još u toku.

Kraj postupaka nije dočekao – u martu ove godine ubijen je ispred kuće u Budvi. Ubice još nisu otkrivene.

Advokat vodio biznis

Zrelec je za braću vodio i razgranatu mrežu firmi.

Prema poslovnoj dokumentaciji, bio je direktor u kockarskoj kompaniji „Fil-Šar“, čiji je vlasnik bio Branislav Šaranović. Kroz ovu kompaniju Šaranović je posedovao više kockarnica u Beogradu, Kruševcu i Aleksandrovcu. Najveća se nalazila u beogradskom hotelu „Slavija“.

Na mestu direktora bio je od 2006. do 2009. godine. U tom periodu, kapital kompanije povećao se za oko 60 hiljada evra.

Zrelec je 2007. godine podneo dokumenta za osnivanje beogradskog predstavništva Šaranovićeve austrijske kompanije „Fil-Šar“. Na mesto direktora predstavništva postavljen je Ivica Tončev koji je nekoliko godina kasnije postao savetnik premijera i ministra policije Ivice Dačića, a danas je državni sekretar u njegovom ministartvu.

Pročitajte priču o Šaranovićevom klanu

Više o poslovnom partnerstvu Šaranovića i Tončeva, pročitajte u priči Savetnik premijera radio za crnogorskog kriminalca.

Comments are closed.