Potpisan ugovor za spornu nabavku elektronskih dnevnika

Potpisan ugovor za spornu nabavku elektronskih dnevnika

Mladen Šarčević (foto: mpn.gov.rs)

Mladen Šarčević (foto: mpn.gov.rs)

Uprkos otkriću KRIK-a da je tender za nabavku elektronskih školskih dnevnika pogodovao samo firmi „Tesla“ iz Zagreba, Ministarstvo prosvete danas je zaključilo ugovor sa ovom kompanijom čiji je vlasnik bivši poslovni saradnik ministra Mladena Šarčevića. Nabavka je građane koštala 1,6 miliona evra.

Piše: Milica Vojinović

Ministarstvo prosvete odlučilo je da ugovor za nabavku elektronskih dnevnika dodeli konzorcijumu od tri firme među kojima je i „Tesla“ pre 18 dana, a danas je sa njima zaključilo i ugovor.

„Tesla“ će imati pet dana od potpisivanja ugovora da uvede softver u 600 škola u Srbiji, kako je ranije obećala u svojoj ponudi.

Naime, jedan od uslova bio je da firma koja dobije posao do početka školske godine uvede elektronske dnevnike u 600 škola. To je otežalo drugim firmama koje se bave razvojem istog softvera da se prijave – ali ne i „Tesli“. Ona je bila u privilegovanom položaju jer je tokom prošle školske godine kroz donirani pilot projekat softver već uvela u 556 škola.

Podsetimo, novinari KRIK-a su, analizirajući tendersku dokumentaciju sa stručnjacima, otkrili da je ova nabavka sprovedena tako da je ugovor vredan 1,6 miliona evra mogla da dobije samo „Tesla“.

Šarčevićevo ministarstvo tražilo je da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem koji je „Tesla“ donirao školama godinu dana ranije. Rečeno je da može da se prijavi samo firma koja je u prethodne tri godine uvela sistem elektronskih dnevnika u minimum 50 škola u 10 različitih gradova Srbije. Ovako suženi uslovi odgovarali su isključivo kompaniji „Tesla“, kako su utvrdili novinari KRIK-a.

Na tender se prijavio samo konzorcijum u kom se našla „Tesla“ i dve kompanije državnog „Telekoma“.

Upitan o ovoj nabavci ministar Šarčević je za KRIK rekao da je tender bio čist i da ne može da govori o detaljima jer se on ne bavi javnim nabavkama, kao i da sve procese digitalizacije prati kabinet Ane Brnabić.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

1 Comment

  1. Bosko kaže:

    A Telekom (drzavni, direktor koji je drugar ovima iz iste stranke) se pojavio samo da bude „legalno“, da su kao ucestvovale dve-tri firme i kako bi iz vlasti mogli reci „sve je bilo po zakonu“.
    Tuzna je ova Srbija, mnogo!