Poternica za Rutovićem zbog ranjavanja Rankovića

Poternica za Rutovićem zbog ranjavanja Rankovića

Foto: skreenshot

Viši sud u Beogradu izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne poternice za Željkom Rutovićem zbog pokušaja ubistva Predraga Rankovića Peconija.

Piše: Nataša Marković

Rutović je osumnjičen da je krajem marta u večernjim satima u hotelu „Prag“ u Beogradu pucao na Predraga Rankovića Peconija. Prema pisanju medija pucnjavi je prethodila svađa, nakon čega je Ranković ranjen u noge.

Rutović se od tada nalazi u bekstvu i nakon naredbe Višeg suda, Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučuje o podizanju međunarodne poternice za njim i još dvojicom osumnjičenih.

Ranković i Rutović danas su biznismeni koji kontrolišu brojne firme u Srbiji, ali su devedesetih obojica dovođeni u vezu sa kriminalom.

U Beloj knjizi organizovanog kriminala navodi se da je Ranković bio član surčinskog klana koji je predvodio Ljubiša Buha Čume, dok je Rutović pripadao zvezdarskoj grupi koju je predvodio Sredoje Šljukić Šljuka. Surčinci su se bavili krađom automobila, prodajom droge, švercom nafte i cigareta. Zvezdarska grupa takođe je švercovala naftu i drogu, i bila je poznata po nasilnim delima – razbojništvima, iznudama, reketiranju i ubistvima.

Ranković je hapšen u akciji „Sablja“ nakon ubistva premijera Zorana Đinđića kada je u pritvoru proveo tri meseca.

Godinu dana nakon toga optužen je zbog utaje višemilionskog poreza u svojoj firmi koja se bavila igrama na sreću i držala poker aparate. Posle osam godina suđenja ovaj postupak je zastareo.

Ranković je zvanično vlasnik samo kompanije „ Fantasy sweet“ za proizvodnju slatkiša. Nezvanično je vlasnik brojnih drugih firmi – posredstvom šuraka Srđana Sredojevića. „Tri šešira“, „Tašmajdan“, „Kasina“, „Dva bela goluba“ su u vlasništvu UPD Stari grad koju kontroliše Sredojevićeva kompanija „Invej“.

Na Rutovića se ne vodi nijedna firma, ali njegov brat takođe poseduje brojne poznate hotele i restorane u prestonici, a neki od njih su „Grgeč“, „Dva jelena“, „Grčka kraljica“.

Više detalja o Rankoviću i Rutoviću pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.