Postupak za razrešenje sudije zbog Joce Amsterdama

Postupak za razrešenje sudije zbog Joce Amsterdama

Apelacioni sud u Beogradu

Protiv sudije Apelacionog suda Slavke Mihajlović pokrenut je postupak za razrešenje zbog zastarevanja optužbi protiv Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam.

Piše: Bojana Pavlović

Odluka o pokretanju postupka za razrešenje doneta je juče na sednici Visokog saveta sudstva. Postupak će biti zatvoren za javnost, a sudija će se pred savetom izjasniti o ovim optužbama. Visoki savet sudstva dužan je da odluku i obražloženje donese u roku od 45 dana od dana pokretanja postupka.

Disciplinski postupak protiv sudije Mihajlović pokrenuo je predsednik Apelacionog suda Duško Milenković za neopravdano odugovlačenje postupka.

Sreten Jocić je bio osuđen na 10 meseci zatvora zbog neovlašćenog držanja pištolja. Njegovi advokati su se žalili na presudu, ali je slučaj zastario pre nego što je Apelacioni sud odlučio o žalbi. Slučaj je dodeljen sudiji Mihajlović u oktobru 2013, nakon čega je ona uzela dvomesečno bolovanje, kako piše dnevni list „Blic“. Odlučivanje o predmetu sa naznakom „hitno“ zakazano je za 15. januar 2014, kada se pred sudom nije pojavio branilac optuženog. Advokat se nije pojavio ni na sledećem zakazanom ročištu jer nije primio poziv, a slučaj je odbačen kao zastareo u februaru 2014.

Pred Apelacionim sudom u toku je i postupak protiv biznismena Stanka Subotića, optuženog za šverc cigareta, koji može da zastari u oktobru. Od aprila ove godine, presuda je odložena četiri puta. Jednom se na suđenju nije pojavio Subotić, jednom njegov advokat, potom ostali optuženi i njihovi branioci. Više o tome pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.