Posle više odlaganja, danas počelo suđenje Belivukovoj grupi

Posle više odlaganja, danas počelo suđenje Belivukovoj grupi

Belivuk i Miljković

Suđenje grupi Veljka Belivuka danas je počelo čitanjem optužnice kojom se terete za pet ubistava, otmice, silovanje, drogu i oružje. Postupak je razdvojen za optužene šefove grupe – Belivuka kome je naprasno pozlilo i Marka Miljkovića koji nije imao advokata.

Piše: Milica Vojinović

Početak suđenja danas je bio neizvestan s obzirom na to da Belivukov najbliži saradnik Marko Miljković ponovo nije imao advokata. Branilac koga je nedavno angažovao danas nije došao u sud i tražio je da se suđenje odloži za dva meseca kako bi se pripremio.

Taman što je sudija Vinka Beraha Nikićević otklonila prvu prepreku – razdvojila postupak protiv Miljkovića, Belivuku je naprasno pozlilo. On je rekao da, ukoliko suđenje počne bez Miljkovića on ne želi da ostane u sudnici, da se ne oseća dobro i da želi da napusti sud, ispričala je novinarima ispred suda advokatica jednog od optuženih Miljana Perendija.

Sudija je zatim napravila pauzu u toku koje je Belivuk pregledan i utvrđeno je da je imao povišen krvni pritisak. Sudija Beraha Nikićević ipak je bila rešena današnje suđenje održi pa je razdvojila postupak i za Belivuka.

Ostalim članovima grupe zatim je počelo suđenje – oni su dali svoje lične podatke, dok je više od tri sata tužilac čitao optužnicu. S obzirom na to da optužnica ima više od 300 strana, a tužilac nije stigao sve da pročita, suđenje je odloženo za sredu.

Današnje suđenje je zatvoreno za javnost jer je reč o pripremnom ročištu – početnoj fazi postupka na kome se iznose optužbe, optuženi se izjašnjavaju da li su krivi, a tužioci i advokati diskutuju o dokazima koji će biti prikazani u nastavku suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište počeće otvoreni deo suđenja – iznošenje odbrane i prikazivanje dokaza.

Suđenje je trebalo da počne pre više od pola godine, ali je do danas odlagano. 

Prvobitno je postupak prolongiran zbog sudije Zorane Trajković koja se žalila jer je dobila ovaj slučaj, a potom je, pošto joj je žalba odbijena, otišla na višemesečno bolovanje. Slučaj je zatim prebačen u ruke sudije Vinke Beraha Nikićević i njenog veća, ali su ubrzo usledila odlaganja.

Prvo zakazano suđenje odloženo je jer su Belivuk i njegovi advokati tražili da se promene sudija i tužioci, što je odbijeno. Potom su ročišta odlagana jer je uhapšen advokat Dejan Lazarević koji brani više članova grupe, pa su njegovim hapšenjem neki od njih ostali bez advokata. Lazarević je priveden kao saradnik optuženog narko-bosa Darka Šarića sredinom aprila i još je u pritvoru.

Belivuk i njegova ekipa optuženi su za pet ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja. U međuvremenu, grupa je optužena za još dva ubistva, a trebalo bi da se ove optužbe dodaju prethodnim i da se grupi sudi u jednom postupku. 

Ono što je tužilaštvo u istrazi zanemarilo su veze koje je Belivuka grupa imala u državi.

U javnosti su otkrivene veze koje je Belivuk imao sa brojim predstavnicima vlasti uključujući: generalnog sekretara vlade Novaka Nedića, bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, istaknutog pripadnike žandamerije Nenada Vučkovića, a otkriveno je da je pripadnik ove kriminalne grupe čak obezbeđivao i inaguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Belivukova grupa je tokom rata dva crnogorska klana bila na strani kavačkog klana i sukobljavala se sa suparničkim škaljarskim klanom. Žrtve njegove grupe upravo su uglavnom članovi suparničkih ekipa.

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.