Posle četiri godine zakazano suđenje Zvezdanu Terziću

Posle četiri godine zakazano suđenje Zvezdanu Terziću

Zvezdan Terzić (foto: FK Crvena zvezda)

Suđenje Zvezdanu Terziću, generalnom direktoru fudbalskog kluba „Crvena zvezda“, zbog sumnje da je nezakonito prisvajao novac od transfera fudbalera koje već četiri godine stoji u mestu zakazano je za sredinu aprila. Ni sud ni tužilaštvo nisu želeli da novinarima KRIK-a kažu zbog čega se suđenje nije održavalo. 

Piše: Jelena Radivojević

Suđenje Zvezdanu Terziću po optužbama da je kao direktor fudbalskog kluba „OFK Beograd“ i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) prilikom transfera fudbalera nezakonito prisvajao novac poslednji put je održano u aprilu 2017. godine. Iz Višeg suda u Beogradu nisu hteli da odgovore na pitanja novinarke KRIK-a zašto nisu zakazivana suđenja, a ni tužilaštvo nije želelo da odgovori da li je urgiralo da se postupak nastavi.

Sudija Zoran Đorđević koji vodi ovaj postupak zakazao je suđenje za 15. april.

Terzić je bio na čelu Fudbalskog saveza Srbije do marta 2008. godine kada je podneo ostavku na funkciju, nakon što je Insajder objavio da je bio umešan u malverzacije u vezi sa transferima igrača. Dok je Terzić bio na čelu FSS-a veliki broj igrača „OFK Beograda”, čiji je on ranije bio direktor, igrao je u reprezentaciji Srbije, što im je podizalo cenu prilikom budućih transfera, otkrio je tada Insajder

Od januara te godine Terzić je bio van zemlje, a policija je u međuvremenu pokrenula istragu. Za njim je bila raspisana i Interpolova poternica, međutim, uhapšen je tek kada se sam predao u Beogradu 2010. godine. U pritvoru je bio osam meseci, a na slobodu je izašao pošto je sudija Danko Laušević koji je tada vodio postupak prihvatio jemstvo od milion evra.

Terzić je iste godine i optužen, a tužilaštvo smatra spornim tri posla oko prodaje fudbalera „OFK Beograda“ u periodu od 1998. do 2006. godine. Tužilaštvo tvrdi da je Terzić prilikom transfera fudbalera Vanje Grubača, Srđana Stanića i Branislava Ivanovića za sebe nezakonito zadržao 1,1 milion nemačkih maraka, kao i da je firmama „Integrated investment services ltd“ i „Gardian worldwide llc“ iz Vašingtona mimo zakona omogućio da prisvoje 3,3 miliona evra. Tokom istrage tužilaštvo nije utvrdilo ko su stvarni vlasnici ovih firmi. Detaljnije o optužbama pročitajte ovde.

Suđenje je počelo u januaru 2011. godine. Nekoliko puta je počinjalo ispočetka jer su se menjale sudije, ročišta su bila zakazivana retko i često su odlagana, kako je pisao Insajder.

Dok suđenje uveliko traje Terzić se vratio u sport i postao direktor fudbalskog kluba „Crvena zvezda“. Učinio je to, kako je sam ispričao medijima, na insistiranje Aleksandra Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade.

„‘Terza, ne pitam te da li hoćeš ili nećeš, znam da imaš neke dileme. Prosto, Zvezda te zove, znaš’. Ja sam mu rekao: ‘Znaš kako kažu stari ljudi – kad komandant zove, samo kažeš: Gospodaru, zapovedaj. Nema šta’“, prepričao je Terzić jedan od razgovora sa Vučićem.

Detalje iz optužnice pročitajte ovde.

Comments are closed.