Popoviću sudije zapretile odbacivanjem tužbi, on zatražio zamrzavanje postupaka protiv KRIK-a

Popoviću sudije zapretile odbacivanjem tužbi, on zatražio zamrzavanje postupaka protiv KRIK-a

Nenad Popović (foto KRIK)

Nenad Popović (foto KRIK)

Nakon što su ga sudije u dva postupka opomenule jer se nije pojavljivao na suđenjima i najavile odbacivanje tužbi ako se to ponovi, ministar Nenad Popović zatražio je danas od Višeg suda u Beogradu da sva četiri postupka koja se po njegovim tužbama vode protiv KRIK-a budu pauzirana dok je on ministar. Popović je, međutim, i u vreme podnošenja ovih tužbi bio na toj funkciji.

Piše: Jelena Radivojević

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović saopštio je danas da je Višem sudu u Beogradu podneo predlog za prekid sva četiri postupka koja vodi protiv novinara KRIK-a.

Popović u saopštenju navodi da želi da zamrzne postupke kako oni ne bi bili protumačeni kao pritisak na medije.

„U trenutku kada su odnosi između izvršne vlasti i medija opterećeni brojnim sukobima, ne želim da učestvujem u procesima koji bi mogli da budu protumačeni kao stvaranje pritiska na medije od strane vlasti“, piše u saopštenju.

Naveo je i da se tokom svoje političke karijere uvek zalagao za to da mediji rade slobodno i da se novinari osećaju bezbedno. On smatra da je to jedna od fundamentalnih vrednosti svakog demokratskog društva, kojoj on, kao član vlade, teži.

„U pravnom smislu, prekid postupaka protiv KRIK-a znači da se moje tužbe stavljaju van snage dok se nalazim na državnoj funkciji, ali da ću svoje pravo na istinu i zaštitu svog ugleda ostvariti kao fizičko lice nakon prestanka funkcije ministra u Vladi Srbije“, naveo je Popović.

Ovaj potez Popovića, međutim, usledio je nakon što su ga sudije u dva postupka opomenule jer nije dolazio na suđenja na kojima je trebalo da bude saslušan. Ministar se na sudu nije pojavio pet puta, a izostanke je pravdao službenim putovanjem u Rusiju i hitnim sastankom u Vladi.

Sudije su zbog njegovog nedolaska na sud najavile odbacivanje tužbi.

U trenutku podnošenja tužbi protiv novinara KRIK-a, Popović je već bio ministar u Vladi Srbije. Stoga ostaje nejasno kako je tek sada uvideo da su četiri tužbe protiv medija zapravo pritisak na njihovu nezavisnost.

Podsetimo, Popović je KRIK tužio u januaru ove godine zbog objavljivanja tekstova o njegovom bogatstvu i ofšor firmama koji su nastali u okviru međunarodnog novinarskog projekta „Rajski Papiri“.

Svakom tužbom Popović je zatražio naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševni bol.

Novinari KRIK-a zatražili su ranije da se sva četiri postupka objedine u jedan predmet jer su tuženi za tekstove koji se zasnivaju na istim informacijama, međutim, sud nije doneo takvu odluku.

Rajski papiri

Kao deo međunarodnog projekta „Rajski Papiri“ novinari KRIK-a došli su do dokumentacije koja je procurila iz advokatske kancelarije „Appleby“ koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija. Tako je otkriveno da Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde plaća poreze, kao i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama.

Popović je odbio da razgovara sa novinarima KRIK-a pre objavljivanja priče, a KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno zvaničnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Ovde pročitajte priču o Popovićevom bogatstvu.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

 

1 Comment

  1. Aleksandar kaže:

    Evoluira čovek i tokom mandata..evoluira mišljenje.
    Ili je u najavi Supernapredna koja se sprema da preuzme vlast od same sebe jer nije dovoljno napredna