Popović tužio KRIK za milion dinara

Popović tužio KRIK za milion dinara

Nenad Popović

Ministar Nenad Popović tužio je KRIK, njegovog urednika i još četvoro novinara koji su radili na međunarodnom projektu „Rajski papiri“ i otkrili da Popović poseduje ofšor kompanije i imovinu vrednu više od 100 miliona dolara. Ministar traži da mu se isplati milion dinara, a KRIK podseća da je sve što je objavljeno o Popoviću tačno i potiče iz autentične dokumentacije. Redakcija KRIK-a smatra da je ova tužba pritisak na naš rad.

Popović tuži KRIK zbog sledeće dve rečenice, za koje tvrdi da su neistinite:

„Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dve firme sa Ostrva Man.“

„Advokatska kuća „Appleby“ koju je Popović želeo da angažuje, međutim, sprovela je istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji.“

KRIK podseća da su sve iznete činjenice o imovini i poslovima ministra Popovića bazirane na autentičnim dokumentima koji su procurili u okviru velikog međunarodnog novinarskog projekta čiji je deo KRIK.

Tako, prva rečenica za koju u tužbi tvrdi da nije istinita odnosi se na reorganizaciju imovine koju je Popović planirao da sprovede 2013. godine posredstvom advokatske kancelarije „Appleby“, iz koje su procurili papiri. Na slici ispod može da se vidi shema planirane nove strukture kompanija koju je za Popovića sastavila renomirana računovodstvena firma „PriceWaterhouseCoopers“ (PwC) i poslala kancelariji „Appleby“. Shema je jedan od dokumenata procurilih u okviru „Rajskih papira“.

Druga rečenica koju Popović ističe kao neistinitu govori o tome kako je „Appleby“ sproveo istragu i otkrio niz kontroverzi u vezi sa njegovim poslovima.

Istinitost ove tvrdnje dokazuju desetine mejlova koje su razmenili Popovićevi zastupnici i agenti „Appleby“-ja, kao i oni koje su među sobom slali agenti „Appleby“-ja. Oni pokazuju da su zaposleni ove agencije našli kontroverzne detalje o Popovićevom poslovanju zbog čega mu nisu osnovali novu kompanijsku strukturu u roku koji je tražio.

Detalji o tome se mogu naći u posebnoj priči, ali i u izveštaju koji su agenti „Appleby“-ja sastavili o srpskom ministru i čiji deo možete da pogledate na slici ispod.

Ceo izveštaj pogledajte na ovom linku

U tužbi nedostaje ono o čemu je Popović govorio u javnosti – da će KRIK tužiti zbog tvrdnje da poseduje ofšor kompanije. Popović u tužbi, međutim, ne negira da ih poseduje.

Neobično je i to što tužbom Popović traži da se sa sajta KRIK-a skloni tekst „Srpski državljani u rajskim papirima“ u kojem je svega dva paragrafa posvećeno njemu, ali ne i tekst „Popović ʼvisokorizičanʼ za ofšor agenciju“ u kojem su izneti svi detalji o njegovom poslovanju.

Iako su Popovićevi advokati tužbu sastavljali dva meseca, u njoj je pogrešno napisano ime urednika KRIK-a, pa na nekoliko mesta umesto Stevan Dojčinović piše Stefan.

Popović u tužbi navodi i niz linkova ka tekstovima drugih domaćih i stranih medija koji su preneli istraživanje, kao i pojedine komentare građana ispod tih tekstova.

On tvrdi da mu je narušen ugled i pričinjena nenadoknadiva šteta.

„Tužilac svakodnevno trpi napade i uvrede od strane građana da je lopov i da treba da da ostavku“, navodi se u tužbi. „Takođe, tužilac je nakon objavljivanja spornih informacija primetio da mu se neki politički saradnici, kao i poslovni partneri sa kojima je ranije bio u komunikaciji i sa kojima je ranije sarađivao, ne obraćaju i izbegavaju komunikaciju sa tužiocem.“

Popović kao naknadu za nematerijalnu štetu traži milion dinara.

KRIK još jednom podseća da su sve iznete činjenice o imovini i poslovima ministra Popovića zasnovanena dokumentima koji su procurili u okviru velikog međunarodnog novinarskog projekta u kojem je učestvovalo 96 svetskih medija iz 67 zemalja, a među njima i KRIK.

Podsećamo i da je KRIK redakcija koja je nagrađivana najvišim domaćim i svetskim nagradama zbog svog profesionalizma.

Sve dokaze tvrdnji iznetih u tekstu o Popoviću, KRIK će dostaviti sudu.

Zbog pritisaka koje trpimo, redakcija KRIK-a moli čitaoce da nam individualnim donacijama, u banci, pošti ili preko pejpala, pomognu da nesmetano nastavimo da se bavimo istraživanjem kriminala i korupcije. Svaka donacija mnogo znači! Kako da nas donirate pogledajte na ovom linku.

2 Comments

  1. Boza zvani Pub kaže:

    jel neko pitao popovica odakle mu 100 miliona