Popović traži izuzeće sudije koja ga je upozorila zbog nedolazaka na suđenje

Popović traži izuzeće sudije koja ga je upozorila zbog nedolazaka na suđenje

Nenad Popović (foto: inovacije.gov.rs)

Ministar Nenad Popović se ni danas nije pojavio da da iskaz na suđenju KRIK-u po svojoj tužbi. Umesto toga, podneo je zahtev da se sudija Slađana Pantović, koja vodi ovaj postupak, zameni. Pantović je, podsetimo, na prethodnom suđenju upozorila Popovićeve advokate na moguće posledice toga što se njihov klijent ne pojavljuje u sudnici. Odluka će biti doneta u roku od tri dana.

Piše: Jelena Radivojević

Današnje suđenje novinarima KRIK-a po jednoj od tužbi ministra Nenada Popovića nije održano jer je Popovićeva advokatica rekla da je juče podnet zahtev da se promeni sudija u ovom predmetu.

U zahtevu je neistinito navedeno da je sudija Pantović davala izjave o postupku KRIK-u, te da je zbog toga pristrasna. KRIK je redovno izveštavao sa ovog suđenja, ali sudija nikada nije dala izjavu za naš portal.

O Popovićevom zahtevu biće odlučeno u roku od tri dana.

Popović i urednik KRIK-a Stevan Dojčinović danas je trebalo da daju iskaz povodom vesti „’Rajski papiri’ nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat“ u kojoj je redakcija našeg portala odgovorila na Popovićeve optužbe koje je izneo gostujući na RTS-u.

Na prošlom suđenju je sudija Pantović odbila zahtev ministra Nenada Popovića da se zamrzne postupak koji se vodi protiv KRIK-a, navodeći da za to ne postoji zakonski osnov. U sudnici je tada upozorila njegove advokate na posledice njegovih nedolazaka – da ukoliko se opet ne pojavi da svedoči o duševnom bolu koji mu je nanet KRIK-ovim tekstom, neće biti ni saslušan – usled čega se tužba obično odbija.

Popović, sem u ovom postupku, ne dolazi ni na ostala suđenja KRIK-u. Ovo je deveti put da se nije pojavio da svedoči, pravdajući to najčešće službenim putovanjima u Rusiju.

On je četiri puta tužio KRIK zbog priče i vesti objavljenih u okviru međunarodnog istraživanja „Rajski papiri“. Tada je otkriveno da poseduje ofšor firme, da mu je bogatstvo procenjeno na 100 miliona dolara, kao i da u Švajcarskoj ima prijavljeno boravište i plaća porez. Svakom tužbom Popović je tražio naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševni bol, ali se nijednom nije pojavio na sudu kako bi bio saslušan.

Slučaj „Minel“

Uprkos tužbama, novinari KRIK-a nastavili su da istražuju poslove ministra Popovića i otkrili da je, dok je bio narodni poslanik, privatizovao i uništio fabriku „Minel Transformatori“ zbog čega su radnici podneli krivične prijave protiv njega. Iako je Agencija za borbu protiv korupcije insistirala da ovaj slučaj bude rešen, tužilaštvo već sedam godina nije otvorilo istragu.

Popović je u međuvremenu politički napredovao i došao do ministarskog mesta u Vladi Ane Brnabić.

Na pitanje KRIK-a kako je Popović dobio mesto u Vladi uprkos tome što je uništio „Minel“ i ostavio stotine ljudi bez posla, Brnabić nije odgovorila već se raspravljala s novinarima na konferenciji za medije, održanoj pre dva dana.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

Pročitajte priču o bogatstvu ministra Popovića.

Ovde pročitajte priču o tome kako je Popović privatizovao i uništio „Minel Transformatore“.

Comments are closed.