Popović: Slučaj Bojović da ispita Visoki savet sudstva

Popović: Slučaj Bojović da ispita Visoki savet sudstva

Dragan Popović (foto:mc.rs)

Dragan Popović, član Levice Srbije, kaže da bi nakon jučerašnjeg otkrića KRIK-a o sumnjivoj oslobađajućoj presudi Luki Bojoviću morala da usledi detaljna istraga koja bi pokazala da li je u pitanju nesposobnost tužilaštva da dokaže krivicu ili propust u radu sudskog veća.

Piše: Bojana Jovanović

Popović smatra da bi, iako nije tajna da se tužilaštvo suočava sa brojnim problemima, Visoki savet sudstva (VSS) morao da ispita rad sudija koji su u ovom slučaju doneli oslobađajuću presudu.

„Upravo na slučaju VSS vidi se sva pogubnost višegodišnjeg uništavanja pravosuđa u Srbiji kroz dve katastrofalne reforme pravosuđa. Niti je ovo telo spremno da radi svoj posao, niti mu bilo ko u javnosti veruje. Zato početak razrešavanja i ovog i brojnih drugih slučajeva sumnjivih presuda mora biti razrešenje celokupnog VSS, utvrđivanje odgovornosti članova tog tela za propuste godinama unazad i temeljna reforma ovog organa nakon čega bi se stvorile pretpostavke za valjanu procenu rada i rezultata svih sudija u Srbiji“, kaže Popović za KRIK.

KRIK je juče objavio priču u kojoj je ukazao na kontroverze sudskog procesa koji se u Srbiji vodio protiv Luke Bojovića i javnosti predstavio sadržinu tajnih pisama koja ukazuje da su neki od ključnih svedoka bili instruisani od strane Bojovića da govore u njegovu korist. Iako je tužilaštvo pisma predložilo kao dokaze, sudsko veće ih nije prihvatilo. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.