Popović se opet nije pojavio na suđenju, ovog puta zbog Putinove posete

Popović se opet nije pojavio na suđenju, ovog puta zbog Putinove posete

Nenad Popović (foto inovacije.gov.rs)

Ministar Nenad Popović po šesti put se nije pojavio u sudnici da objasni kako su mu KRIK-ovi tekstovi naneli duševnu bol. Današnji izostanak advokati su opravdali posetom predsednika Rusije Vladimira Putina. Suđenje je odloženo, a sudija Aleksandra Leković upozorila je Popovićeve advokate na posledice ukoliko se ne pojavi u aprilu za kada je zakazano sledeće ročište.

Piše: Jelena Radivojević

Prethodne izostanke ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović pravdao je službenim putovanjima u Rusiju, osim poslednjeg puta, kada ga je u decembru prošle godine navodno hitan poziv iz Vlade sprečio da se pojavi u Višem sudu u Beogradu.

Ovoga puta razlog da ne dođe u sud je poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Advokati KRIK-a podsetili su sudiju da je ova poseta davno najavljena i da je ministar morao da zna da će biti sprečen da se pojavi danas. Predložili su da se postupak okonča jer se Popović nijednom nije pojavio kako bi bio saslušan u vezi sa navodima iz tužbe.

Sudija Aleksandra Leković upozorila je Popovićeve advokate da ga neće saslušati ukoliko se ne pojavi na sledećem suđenju koje je planirano za april i da će saslušati samo tužene novinare.

Nakon što su sudije u još dva postupka najavile odbacivanje tužbi ako se Popović ponovo ne pojavi, on je u decembru prošle godine zatražio da se sva četiri suđenja sa KRIK-om pauziraju dok je ministar.

Nije poznato da li je sud odlučio o Popovićevom zahtevu, jer današnje suđenje nije održano, pa se sudija Leković nije izjašnjavala o tome.

Podsećamo, urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je tada rekao da će novinari tražiti da se suđenja nastave jer je, između ostalog, Popović bio ministar i kada je podneo četiri tužbe pa je nejasno kako je tek sada shvatio da je to pritisak na medije.

„Verujem da na ovaj način on samo pokušava da izbegne da se pojavi na sudu i da iskaz – gde će morati da objasni neke detalje u vezi sa svojim firmama“, rekao je Dojčinović koji se svaki put do sada pojavio u sudu.

Popović je četiri puta tužio KRIK i sva četiri puta tražio da mu se isplati po milion dinara za povredu ugleda i duševni bol.

Današnje suđenje vodi se po tužbi zbog teksta „Popović ’visokorizičan’ za ofšor agenciju“ u kome je otkriveno da ministar poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara. Dokumenta su pokazala da Popović ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde plaća poreze i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama. Priču pročitajte na ovom linku.

Svi tekstovi zbog kojih je tužio novinare KRIK-a otkrivaju detalje o njegovoj imovini i poslovima i zasnivaju se na istim informacijama. Tekstovi su bazirani na dokumentima koji su procurili u okviru velikog međunarodnog novinarskog projekta „Rajski papiri“ u kome je KRIK učestvovao.

U projektu „Rajski papiri“ učestvovalo je 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

Comments are closed.