Popović se nije pojavio na suđenju, Agencija dostavila dokumenta

Popović se nije pojavio na suđenju, Agencija dostavila dokumenta

Nenad Popović

Današnje suđenje novinarima KRIK-a je odloženo jer se nije pojavio ministar Nenad Popović po čijoj tužbi se vodi ovaj postupak. Sud je obavestio advokate da je Agencija za borbu protiv korupcije dostavila sudu dokumenta o poslovima koje je Popović prijavio ovoj instituciji.

Piše: Milica Vojinović

Podsećamo, ministar je tužio KRIK zbog otkrića o njegovim ofšor poslovima, objavljenim u okviru projekta „Rajski papiri“.

Na današnjem suđenju on je trebalo da bude saslušan o tome koje navode iz KRIK-ovih priča osporava, pa je suđenje zbog njegovog nedolaska odloženo.

Kako je objasnila Popovićeva advokatica, on je bio obavešten o današnjem ročištu, ali je „u međuvremenu dobio neočekivano poziv i obavezu da prisustvuje zvaničnoj poseti Ruskoj Federaciji.“

Sud je obavestio advokate da su stigla dokumenta Agencije za borbu protiv korupcije o tome koje je sve firme Popović prijavio da poseduje. Ova dokumenta su advokati KRIK-a predložili sudu kao dokaz da je Popović prijavljivao firme na Kipru i Britanskim devičanskim ostrvima Agenciji – iako u javnosti tvrdi da nije vlasnik ofšor firmi.

Naredno suđenje u ovom postupku zakazano je za sredinu januara sledeće godine.

Ministar je protiv KRIK-a podneo četiri tužbe zbog otkića objavljenih u okviru projekta „Rajski papiri“.

Novinari KRIK-a su, analizirajući papire procurile iz advokatske kancelarije „Appleby“ koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija, otkrili da Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde i plaća poreze, kao i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama.

„Appleby“ ga je, zato što je funkcioner, ali i otkrivenih kontroverzi u njegovom ranijem poslovanju, označio kao klijenta visokog rizika, pokazala su procurila dokumenta.

KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno autentičnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Novinari su pre objavljivanja priče pozvali Popovića na intervju i poslali mu precizna pitanja na mejl, ali on nije pristao da govori za KRIK.

Zbog pritisaka koje trpi, redakcija KRIK-a moli čitaoce da nam individualnim donacijama pomognu da nastavimo da se bavimo istraživanjem kriminala i korupcije. Svaka donacija mnogo znači!

Comments are closed.