Popović podneo treću tužbu protiv KRIK-a

Popović podneo treću tužbu protiv KRIK-a

Nenad Popović (foto: SNP)

Ministar bez portfelja Nenad Popović tužio je po treći put redakciju KRIK-a tražeći da mu se zbog povrede časti i ugleda isplati milion dinara. Cilj ovakvih tužbi je da se redakciji onemogući normalan rad, navodi direktor YUCOM-a Milan Antonijević.

Piše: Jelena Radivojević

Nova tužba odnosi se na tekst „’Rajski papiri’ nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat“ u kom je redakcija reagovala na Popovićevu izjavu da je priča iz ovog projekta politički napad na njega, predsednika i Vladu Srbije.

Ovo je treća tužba koju je Popović podneo protiv KRIK-a u poslednjih mesec dana zbog tekstova nastalih u okviru međunarodnog projekta „Rajski papiri“, a svakom je tražio da mu se isplati iznos od milion dinara.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević kaže da je jasno da je cilj ovakvih tužbi da se redakciji onemogući normalan rad.

„Ovakve tužbe, naročito kad dolaze od nekoga ko je na poziciji ministra, s jedne strane služe za skretanje pažnje sa pitanja koja ste pokrenuli, dok se sa druge strane koriste za finansijsko iscprljivanje“, rekao je Antonijević objašnjavajući da se u ovakvoj situaciji mediji bave svojom odbranom, a ne temama zbog kojih su tuženi.

Antonijević smatra da političari od trenutka stupanja na javnu funkciju moraju da budu spremni da odgovaraju državi i građanima i podseća na standarde Evropske unije o tome da su javni funkcioneri podložniji kritici i preispitavanju.

Tužbu Popovića protiv KRIK-a međunarodna organizacija „Index on Censorship“ navela je kao jedan od zabrinjavajućih slučajeva u vezi sa slobodama medija u Evropi i izrazila zabrinutost da su tužbe posledica istraživanja korupcije.

Ranije su reagovala i domaća novinarska udruženja smatrajući da je smisao Popovićeve tužbe protiv KRIK-a, s obzirom na njenu sadržinu, zastrašivanje sa konačnim ciljem da odustanu od daljeg istraživanja njegovih poslova.

KRIK podseća da je sve objavljeno potkrepljeno autentičnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo oko 100 medijskih organizacija.

Zbog pritisaka koje trpi, redakcija KRIK-a moli čitaoce da nam individualnim donacijama pomognu da nastavimo da se bavimo istraživanjem kriminala i korupcije. Svaka donacija mnogo znači! Kako da nas donirate pročitajte na ovom linku. 

Comments are closed.