Popović obrisao ofšor firmu iz izveštaja o imovini posle „Rajskih papira“

Popović obrisao ofšor firmu iz izveštaja o imovini posle „Rajskih papira“

Nenad Popović (foto: printskrin)

Ministar bez portfelja Nenad Popović nije više vlasnik firme „Shallow Lake Investments sa Britanskih Devičanskih Ostrva, pokazuje novi izveštaj o njegovoj imovini objavljen na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Popović je izveštaj podneo dva dana nakon što je KRIK u okviru projekta „Rajski papiri“ objavio da ministar poseduje ofšor kompanije.

Piše: Jelena Radivojević

Podsetimo, KRIK je 6. novembra 2017. godine objavio tekst „Srpski državljani u ’Rajskim papirima’“ u kome je najavio da će objaviti priču o Popoviću. U tekstu piše da papiri procurili iz ovog projekta pokazuju da on poseduje bogatstvo koje se procenjuje na više od 100 miliona dolara i firme u ofšor zonama.

Popović je nakon ovog teksta reagovao saopštenjem navodeći da su sve njegove kompanije registrovane na teritoriji Rusije i Evrope, kao i da je sve firme prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Dva dana kasnije, KRIK je objavio priču zasnovanu na autentičnim dokumentima i mejlovima procurilim iz agencije za osnivanje ofšor firmi koja pokazuju da ministar poseduje najmanje sedam ofšor firmi, među kojima jednu i na Britanskim Devičanskim Ostrvima – „Shallow Lake Investments“. Istoimena kompanija bila je na spisku firmi koje je Popović prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Istog dana kada je objavljen tekst, Popović je Agenciji podneo novi izveštaj o prihodima i imovini. Jedina izmena u odnosu na prethodni je to što među firmama koje poseduje više nema kompanije „Shallow Lake Investments“. Agencija je ovaj izveštaj objavila pre dva dana.

Podsetimo, Popović je u januaru ove godine podneo četiri tužbe protiv redakcije KRIK-a zbog povrede ugleda i časti. Sve tužbe odnose se na ista otkrića iz projekta „Rajski papiri“ i ministar svakom traži odštetu od milion dinara.

Domaća i strana novinarska udruženja i organizacije ocenile su ove tužbe kao vid pritiska na nezavisne medije, kao i pokušaj da se KRIK spreči da nastavi sa istraživanjem sumnjivih poslova i imovine najviših državnih funkcionera.

Pročitajte: Popović visokorizičan za ofšor agenciju 

Comments are closed.