Ponuđači Srbije: Na tenderu za elektronske dnevnike favorizovana jedna firma

Ponuđači Srbije: Na tenderu za elektronske dnevnike favorizovana jedna firma

Na tenderu vrednom 1,6 miliona evra koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo za nabavku elektronskih dnevnika favorizovana je firma kojoj je dodeljen ugovor, navode iz udruženja „Ponuđači Srbije“.

Piše: Milica Vojinović

Kako iz ovog udruženja kažu za KRIK, reč je o javnoj nabavci specijalizovanog softvera za čiju izradu treba dosta vremena.

„Rokovi su bili zaista kratki, dakle za pet dana sistem može implementirati samo onaj ko ga već ima pripremljenog“, ističu.

Kratki rokovi i rigorozni uslovi poput onog da je firma morala ranije da uvede gotovo isti softver u 50 škola u 10 različitih gradova u Srbiji, pokazuju da je konkurencija u ovoj nabavci bila maksimalno ograničena, navode iz udruženja.

„Uslovi su tako rigorozno propisani da se može reći da je favorizovana firma koja je pobedila“, ističu.

Firme koje su želele da se prijave, ali to nisu učinile jer nisu ispunjavale uslove tendera, trebalo je da u toku nabavke insistiraju na traženju odgovora o tome zašto su postavljeni tako rigorozni uslovi, navode iz udruženja.

„Da nam se neki član (udruženja) obratio, mi bismo verovatno i napisali neki zahtev, pa bismo zajedničkim snagama možda mogli da omogućimo veću konkurenciju“, kažu iz udruženja „Ponuđači Srbije“.

Kako je KRIK otkrio Ministarstvo prosvete sprovelo je nedavno tender za nabavku elektronskih dnevnika za škole u Srbiji vredan 1,6 miliona evra pod uslovima koji su odgovarali samo firmi „Tesla“ sa čijim je vlasnikom ministar Mladen Šarčević ranije sarađivao.

Firma „Tesla“ godinu dana ranije ustupila je ministarstvu program u okviru pilot projekta digitalizacije obrazovanja. U junu ove godine raspisan je tender koji je tražio da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem.

Jedan od uslova bio je da na tenderu može da pobedi samo firma koja je u prethodne tri godine uvela sistem elektronskih dnevnika u minimum 50 škola u 10 različitih gradova Srbije. Dati su i nerealno kratki rokovi – elektronski dnevnici trebalo je da se isporuče do septembra, odnosno do početka ove školske godine.

Na tender se prijavio jedino konzorcijum koji su činili kompanija „Tesla“ i državne firme „Telekom Srbija“ i „MTS sistemi i integracije“ i pobedio.

Ministar Šarčević rekao je za KRIK da ne zna mnogo o javnim nabavkama, da se time bave njegove službe, kao i da sve procese u vezi sa digitalizacijom prati i odobrava kabinet premijerke Ane Brnabić. Dodao je i da je postupak nabavke bio čist.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.