Ponovo se pregledaju dokazi na suđenju Cvijoviću za šverc kokaina

Ponovo se pregledaju dokazi na suđenju Cvijoviću za šverc kokaina

Radosav Cvijović (foto: krik.rs)

Suđenje Radosavu Cvijoviću Cviki i njegovom zetu Slavku Pavlovu za međunarodni šverc kokaina juče je počelo ispočetka pošto je promenjena sudija. Iako je sudija Slađana Marković, koja je preuzela predmet, naglasila da je pregledala dokaze i da suđenje može da se nastavi tamo gde je stalo, odbrana je zahtevala da se dokazi prikazuju iznova.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Snežana Jovanović koja je sudila Cvijoviću napredovala je u Apelacioni sud u Beogradu, a na njeno mesto došla je Slađana Marković. Marković će biti predsednica tročlanog sudskog veća koje čine još i Vladimir Mesarović i Nataša Albijanić.

Pošto je suđenje zbog promene sudije krenulo ispočetka, Cvijović i Pavlov, kojima se sudi za međunarodni šverc kokaina, juče su se opet izjašnjavali o optužbama, ponovili su da nisu krivi i istakli da će odbranu iznositi naknadno. 

Sudija Marković naglasila je da je pročitala dokumenta koja su među dokazima i preslušala snimke prisluškivanih razgovora koji su već ranije predstavljeni u postupku i predložila da se suđenje nastavi tamo gde je stalo. Iako je tužilac bio saglasan sa ovim predlogom, branioci optuženih insistirali su da se svi dokazi pregledaju ponovo. To će usporiti postupak koji se približavao završnici.

„Upoznata sam sa dokazima, ali ako niste saglasni vršiće se uvid u kompletne spise predmeta i slušaće se razgovori ponovo“ rekla je Marković.

„Ne treba da shvatite ovo kao da mi odugovlačimo postupak“, rekao je advokat Marko Kljajević i dodao da smatra da sudija mora da tokom suđenja neposredno pregleda dokaze.

Potom su pregledani zapisnici o pretresu stanova dvojice optuženih, predmetima i automobilima koji su im oduzeti, a preslušano je i tridesetak prisluškivanih telefonskih razgovora između Cvijovića, njegovog sina i zeta. 

Te razgovore policija je snimila 2017. godine tokom koje je, kako tvrdi tužilaštvo, Cvijović organizovao međunarodni šverc kokaina. 

U aprilu te godine Cvijović je, kako tvrdi tužilaštvo, dogovorio kupovinu sedam kilograma kokaina od nepoznatog prodavca pod nadimkom Crnogorac u Roterdamu i naložio svom zetu Pavlovu da ga pokupi. Pavlov je, navodi se u optužnici, preneo kokain u Nemačku tako što ga je sakrio u šupljinu za vazdušni jastuk svog „poršea“. Jedan kilogram ostavio je u svom stanu u nemačkom gradu Ulmu, a ostatak je dao Cvijoviću i njegovom sinu Branislvu koji su drogu razdelili saradnicima u različitim zemljama, piše u optužnici. U naredna dva meseca, utvrdila je istraga, Cvijović i njegov i sin organizovali su preuzimanje novca od prodaje, ali i novu kupovinu kokaina od Crnogorca koji je bio namenjen kupcima u Italiji.  

Neki od preslušanih razgovora odnose se baš na ovaj period. U njima se čuje kako otac i sin dogovaraju put, koliko kome para treba da se da, ali i da su „ovoga digli”, govoreći, kako tvdi tužilaštvo, o događaju kad je Pavlova zaustavila policija.

Cvijović i Pavlov rekli su na pitanje sudije da nisu u razgovorima prepoznali svoj glas niti da se sećaju da su ikad vodili takve razgovore.

Njih dvojica uhapšeni su u Novom Sadu u novembru 2017. a Cvijovićev sin Branislav istog dana u Pragu. Kod Cvijovića nije pronađena droga i to je njegov glavni adut u postupku koji se vodi u Srbiji.

Kod njegovog sina Branislava pronađeno je osam kilograma kokaina i 100.000 evra i on je u Češkoj osuđen na devet godina zatvora i to pre nego što je postupak u Srbiji uopšte i počeo.

Prema policijskom izveštaju koji poseduje KRIK, Cvijović je označen kao jedan od „najjačih narko-dilera u Novom Sadu“ i blizak je kriminalnom klanu „grupa Amerika“ koja postoji duže od 30 godina. Ova grupa poznata je po međunarodnom švercu kokaina, ali i ubistvima. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte vesti sa suđenja Cvijoviću

Comments are closed.