Ponavlja se suđenje policajki bliskoj kavačkom klanu

Ponavlja se suđenje policajki bliskoj kavačkom klanu

Marija Nikolić (foto: M. Ćakić/KRIK)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je policajka Marija Nikolić osuđena na godinu dana kućnog zatvora zbog nezakonitog nošenja oružja i naložio novo suđenje. Nikolić je bila u automobilu sa bitnim članom kavačkog klana Davorinom Baltićem kad je on ubijen u januaru 2018, a nakon ubistva iz automobila je iznela njegov pištolj i bacila ga u kontejner.

Piše: Jelena Radivojević

Sudije Apelacionog suda u Beogradu smatrale su da je žalba advokata Denisa Bećirića opravdana i da prvostepena presuda uopšte ne sadrži obrazloženja na osnovu kojih je doneta odluka da policajka bude osuđena na godinu dana kućnog zatvora. Zbog toga nije bilo moguće utvrditi da li je presuda doneta pravilno i po zakonu, piše u šturom saopštenju koje je Apelacioni sud objavio danas na svom sajtu.

Slučaj će biti vraćen u Viši sud u Beogradu gde će se Nikolić ponovo suditi zbog nedozvoljenog nošenja pištolja.

Nikolić je bila na mestu suvozača u automobilu sa svojim kumom Davorinom Baltićem, bitnim članom kavačkog kriminalnog klana, kada su dvojica napadača zapucala na njih. Baltić je ubijen, dok je ona prošla nepovređeno. Po završetku pucnjave ona je uzela Baltićev pištolj, iznela ga iz kola i bacila u kontejner.

Tokom suđenja sudski veštak je utvrdio da je policajka bila pod velikim stresom i u stanju šoka zbog pucnjave. Sudija Zoran Božović iskoristio je ovo kao olakšavajuću okolnost i početkom ove godine policajku osudio na kaznu duplo manju od minimalne koja je propisana zakonom. Detaljnije pročitajte ovde.

Podsetimo, Baltić je stradao u ratu klanova – kavačkog, kome je pripadao, i suparničkog škaljarskog. Sukob traje od 2014. godine i u njemu je život izgubilo više od 50 ljudi.

Na suđenju, međutim, niko nije postavio pitanje zašto je policajka tog dana, kako je ispričala, išla sa Baltićem do Kopaonika i nazad.

Novinari KRIK-a objavili su fotografiju koja pokazuje da su se njih dvoje na ovoj planini sreli sa Urošem Ljubojevićem, članom huligansko-navijačke grupe „Janjičari“ koja je bliska kavačkom klanu, ali je ipak razlog njihovog sastanka ostao nepoznat.

„Janjičare“ je vodio Aleksandar Stanković, a nakon njegovog ubistva, grupu je preuzeo Veljko Belivuk. 

Belivuk i članovi njegove grupe nedavno su uhapšeni i osumnjičeni za ubistva, otmice, nedozvoljeno držanje oružja, pranje novca. Za sada tužilaštvo ne ispituje veze koje je ova grupa imala u policiji i politici, a o kojima je ranije pisao KRIK. Više o tim vezama pročitajte ovde.  

Comments are closed.