Ponavlja se suđenje za ubistvo Envera Hadrija

Ponavlja se suđenje za ubistvo Envera Hadrija

Andrija Drašković
Andrija Drašković (u sredini)

Andrija Drašković

Drugostepeni sud u Briselu ukinuo je presudu kojom je Andrija Drašković osuđen na doživotnu robiju zbog učešća u ubistvu kosovskog aktiviste Envera Hadrija. U istom postupku na doživotne kazne zatvora osuđeni su i bivši inspektor Službe državne bezbednosti Božidar Spasić i kriminalac Veselin Vukotić, ali nije poznato da li je ukinut i deo presude koji se odnosi na njih.

Piše: Jelena Vasić

Advokat Andrije Draškovića Veljko Delibašić rekao je za KRIK da je zbog njihove žalbe belgijski sud odlučio da ukine prvostepenu presudu za ubistvo Envera Hadrija, donetu u novembru prošle godine.

„Suđenje se ponavlja, tužilac će i dalje da zastupa svoju tezu da je Andrija to uradio, mi ćemo da zastupamo našu tezu da on to nije uradio. Mene su (iz Brisela) samo obavestili da se proces ponavlja u odnosu na Draškovića, pri čemu uopšte nisu spomenuli Spasića i Vukotića. Pretpostavljam da se i njima ponavlja suđenje, jer je u pitanju isti događaj.“

Enver Hadri, ubijen 1990. u Briselu (foto Wikipedia)

Enver Hadri, ubijen 1990. u Briselu (foto: T. Hadri)

Delibašić kaže i da mu je sud najavio da novi proces kreće u oktobru ili novembru ove godine, kao i da Andrija Drašković ostaje u Srbiji, jer bi ga u suprotnom belgijske vlasti uhapsile.

„Andrija bi vrlo rado iznosio svoju odbranu kada bi postojala mogućnost da ne bude u pritvoru. Ali mu ne pada na pamet da iz pritvora dokazuje svoju nevinost. Zato on mora da sedi ovde dok se mi budemo borili za njega.“

Drašković je u Srbiji odležao zatvorsku kaznu za ubistvo mafijaša Zvonka Plećića 2000. godine, a 2015. godine uhapšen je u Hrvatskoj upravo po nalogu belgijskih vlasti, ali je bekstvom u Srbiju izbegao izručenje.

Veselin Vukotić, drugooptuženi u ovom slučaju, osumnjičen je za još dva ubistva i dva pokušaja ubistva, i trenutno je u kućnom pritvoru u Novom Sadu. Vukotićev advokat danas nije odgovarao na pozive novinara KRIK-a.

Božidar Spasić je kao bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog naručivanja Hadrijevog ubistva 1990. godine. Novinarima KRIK-a danas je rekao da nije dobio rešenje briselskog suda o ukidanju presude.

„Ja nisam dobio ni prvu presudu suda. Nakon konsultacija u Ministarstvu pravde Srbije, moj advokat doneo je odluku – pošto nemamo presudu, onda nismo učesnici u sporu. Zato se nismo ni žalili“, rekao je Spasić.

Spasić pretpostavlja da se rešenje o ukidanju presude odnosi i na njega, ali smatra da se suđenje neće ponavljati.

„Mislim da ono više neće biti ni održano, jer ne znam koje su nove činjenice kojima sud raspolaže da bi ponovo pokenuo sudski proces.“

Prvostepena presuda kojom su Drašković, Vukotić i Spasić u odsustvu osuđeni na doživotne kazne zatvora doneta je u novembru prošle godine. Belgija, međutim, nije tražila njihovo izručenje.

Prema detaljima iz postupka do kojih je došao KRIK, Spasić je posredstvom policijskog inspektora Miroslava Bižića došao u kontakt sa grupom beogradskih kriminalaca i poslao ih u Beligiju da izvrše egzekuciju Envera Hadrija. Istraga belgijskih organa pokazala je da su tim ubica činili Veselin Vukotić i Andrija Drašković. Oni su pratili Hadrija kolima, sustigli ga kada je zaustavio automobil na semaforu i u njega ispalili nekoliko metaka. Hadri je preminuo na licu mesta.

Inspektor Bižić dao je izjavu 1990. godine sudu u Beogradu u kojoj je razotkrio ovaj tim i Spasićevu ulogu, priznavši da je on spojio Spasića sa kriminalcima.

Spasića tereti i njegova knjiga „Lasica koja govori“ objavljena 2000. godine. U knjizi je napisao da stoji iza ubistva Hadrija i detaljno je opisao način na koji je izvedeno.

U intervjuu koji je novinarima KRIK-a dao sedam dana pre izricanja presude Spasić je negirao da je organizovao ubistvo Hadrija. Svoju knjigu opisao je kao „romantizovanu bajku“ u kojoj je u svom liku predstavio službu, kako bi priča imala junaka i bila dinamičnija.

„Kada govorim o tome ‘ja sam odlučio’ ne znači to ‘ja sam Božidar, ja odlučio’. To je služba odlučila. Ne može pojedinac unutar nekog bezbedonosnog aparata da sam neke odluke donese. Iza svake operacije stoje jako organizovane pripreme službe. Ja sam samo bio personifikacija u knjizi da bi to bilo malo dinamičnije“, objasnio je Spasić.

Spasić nije negirao svoju umešanost u ubistvo, ali nije želeo da detaljnije govori o tome.

Pogledajte intervju sa Božidarom Spasićem:

Comments are closed.