„Politika“ „pere“ Sinišu Malog

„Politika“ „pere“ Sinišu Malog

U tekstu „Sud ih kažnjava, a stranci nagrađuju“ objavljenom 25. juna dnevne novine „Politika“ još jednom su napale Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK pokušavajući da dovedu u pitanje kredibilitet naše organizacije i nagradu koju smo dobili. Novinarka Višnja Aranđelović nas zbog priče o Siniši Malom napada ocenama da je u pitanju „manjkav tekst“, da nismo proverili svu dokumentaciju, te da su „neki detalji sporni“, ne iznoseći pritom nijedan argument u prilog svojim tvrdnjama.

Budući da je reč o bitnom slučaju koji je obeležio prošlu jesen, smatram da je bitno da se oglasim i ne dozvolim da čitaoci „Politike“ budu dezinformisani.

Tekst o gradonačelniku i kupovini stanova na bugarskom primorju je ozbiljno novinarsko istraživanje koje je rađeno mesecima, u više zemalja i sa novinarima koji su dobitnici međunarodnih priznanja. Svaki dokument je pažljivo analiziran, a svaka rečenica u tekstu je faktografski tačna.

Kredibilitet teksta do danas nije doveden u pitanje. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je njegov potpis na dokumentaciji koju smo objavili falsifikovan, ali javnosti nije dostavio nijedan dokaz za ove tvrdnje.

Naša nagrađena priča otkrila je sledeće: Mali, u periodu kada obavlja značajnu ulogu u državi – prvo kao savetnik Aleksandra Vučića, a kasnije kao gradonačelnik – dobio je od za sada nepoznatog aktera više od pet miliona evra i ovlašćenje da kupi i proda luksuzne nekretnine u Bugarskoj. Od 24 stana koja je kupio, jedan je uknjižio na svoje ime – što deluje kao provizija za dobro obavljen posao.

Operacija je izvedena tajno. Nalogodavac Siniše Malog ostao je skriven iza mreže ofšor kompanija, a gradonačelnik ne želi da otkrije ko je on.

Sumnju povećava i to što je Mali stanove kupio od direktora ruskog „Lukoila“, s kojim je pre više od decenije sarađivao u privatizaciji domaćih benzinskih pumpi. Savet za borbu protiv korupcije ovu privatizaciju označio je kao „koruptivnu“.

Što se tiče naslova teksta, koji takođe pokušava da se dovede u pitanje – „Siniša Mali tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju“ – naglašavam da je naslov odgovarajući, faktografski ispravan i prikazuje ulogu Siniše Malog u poslu oko stanova.

Umesto da insistiraju da saznaju čiji to novac naš gradonačelnik tajno ulaže, novinari napadaju kolege koje su došle do velikog otkrića. Tako i novinarka „Politike“ uzima ulogu u zataškavanju ovog otkrića, čije bi dalje rasvetljavanje značajno pomoglo da saznamo ko su i čime se sve bave naši zvaničnici. Takvo ponašanje kolega je verovatno i najmučnija epizoda koja je nastala nakon objavljivanja priče.

Stevan Dojčinović,

Glavni i odgovorni urednik sajta KRIK.rs

4 Comments

 1. Oliver kaže:

  Ja vas zbog selektivnih napada zaista ne cenim, ali svakog novinara koji radi da se raskrinka BILO KO u ovoj zemlji, ja to podrzavam.

 2. Dane kaže:

  Tuzno je sto novinarska kuca Politika podrzava korupciju u Srbiji..

 3. Stella kaže:

  Tako mi je to sve mučno i odvratno.Prosto ne znam šta možemo uraditi kao pojedinci.Kriminalci,glupaci,primitivci,budale,nepismeni i polupismeni nam kroje život i sudbinu.I da hoćeš nemaš kome da se žališ.

 4. Slavko kaže:

  „…Operacija je izvedena tajno. Nalogodavac Siniše Malog ostao je skriven iza mreže ofšor kompanija, a gradonačelnik ne želi da otkrije ko je on…“
  Nalogodavac se i brine o tome da Mali bude zaštićen (nedodirljiv), a „Politika“ i slični listovi su tu da stvore medijsku konfuziju…