„Politika“ odbila da objavi KRIK-ov oglas o Malom

„Politika“ odbila da objavi KRIK-ov oglas o Malom

Dnevne novine „Politika“ odbile su da objave naš oglas – priču o sumnjivim poslovima gradonačelnika Beograda Siniši Malom uz obrazloženje da nije u skladu sa Zakonom o oglašavanju. Ovaj list je, međutim, pre dve nedelje objavio tekst o navodnim uspesima Malog bez jasne naznake da je plaćeni oglas čime je prekršio kodeks.

Piše: Jelena Radivojević

KRIK je pre nedelju dana pokrenuo akciju prikupljanja novca za objavljivanje oglasa u „Politici“ koji bi sadržao deo naših otkrića koji gradonačelnika Beograda vezuju za korupciju, prikrivanje imovine i sumnjivo poslovanje preko ofšora.

Ovu akciju pokrenuli smo nakon što je „Politikaobjavila tekst „Beograd na koji smo ponosni“ koji obiluje hvalospevima o navodnim uspesima gradskih vlasti. U tekstu čitaocima nije bilo stavljeno do znanja da je u pitanju plaćeni oglas – jedino što je razlikovalo ovaj tekst od ostalih bio je tanak okvir i sitni brojevi na dnu strana. Podsetimo, „Politika“ je ovakvim objavljivanjem prekršila novinarski kodeks.

Zahvaljujemo se čitaocima koji su podržali ideju da naša otkrića o Siniši Malom objavimo u „Politici“ i donirali novac za plaćanje oglasa. Tokom ove akcije prikupili smo više od 100.000 dinara i u narednim danima ćemo kontaktirati čitaoce koji su donirali novac kako bismo se posavetovali i dogovorili oko načina na koji ćemo ga utrošiti. Hvala na podršci!

KRIK je uz pomoć čitalaca uspeo da sakupi novac za objavljivanje oglasa na trećini strane „Politike“.

U oglasnoj službi ovog lista rečeno nam je da ima mesta za oglas i da ne bi trebalo da postoji problem. Nakon što smo im poslali tekst, obavestili su nas da je on prosleđen pravnoj službi koja će odlučiti da li će biti objavljen.

Poslati tekst oglasa je u suprotnosti sa odredbom čl. 6. st.4. Zakona o oglašavanju te ga stoga ne možemo objaviti“, pisalo je u mejlu koji nam je stigao iz „Politike“ nekoliko minuta pre isteka radnog vremena.

U navedenom članu zakona stoji da „oglasna poruka mora da bude istinita, u skladu sa zakonom, dobrim poslovnim običajima lojalne konkurencije i profesionalnom etikom.“

Politika“ u odgovoru nije navela šta je sporno ili neistinito u našem tekstu. Podsetimo, sva naša otkrića, među kojima i priče o Siniši Malom, zasnovana su na dokazima. KRIK je za serijal priča o Malom dobio i nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), uz obrazloženje da su ispunjeni najviši profesionalni standardi.

Verodostojnost naših priča o gradonačelniku Beograda potvrdili su i zvanični organi koji su sproveli svoje istrage, poput Agencije za borbu protiv korupcije.

Pogledajte sadržaj oglasa koji smo hteli da objavimo u „Politici“.

Pročitajte sve istraživačke priče o Siniši Malom

Comments are closed.