Policijska akcija za Stefanovića uspešna iako je puštena većina uhapšenih

Policijska akcija za Stefanovića uspešna iako je puštena većina uhapšenih

Ministar Nebojša Stefanović (desno), (foto: KRIK)

Pokušavajući da opravda slabe rezultate policijske akcije od pre dve nedelje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je danas da će ova hapšenja tek dovesti do razotkrivanja kriminalnih grupa. Odgovornost za to što je većina uhapšenih na slobodi, Stefanović je prebacio na tužilaštva i sudove.

Pišu: Milica Vojinović, Bojana Pavlović

Nakon akcije hapšenja oko 150 osoba koju je ministar predstavio kao veliki uspeh u borbi protiv organizovanog kriminala, KRIK je prikupio podatke koji pokazuju da u hapšenjima nije učestvovalo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a dve trećine uhapšenih je pušteno na slobodu nakon dvodnevnog zadržavanja. Krivične prijave podnete su uglavnom za blaža krivična dela.

Ministar ovo nije negirao ali je, odgovarajući na pitanja novinara KRIK-a, istakao da će hapšenja tek dovesti do razotkrivanja organizovanog kriminala.

„Ja mislim da su ove akcije bile uspešne. Te će akcije dovesti do razotkrivanja organizovanije kriminalne mreže. Isto tako sam objasnio više puta, to nije proces koji može da se uradi za dva dana“, naveo je. „Neki od najtežih kriminalaca padali su na osnovnim delima, pa se iz tih istraga kasnije dolazilo do težih krivičnih dela.“

Prema njegovim rečima, važnije je da se otvori istraga i prikupe dokazi na osnovu kojih policija može da „pritisne druge da mogu biti svedoci u tom postupku“.

„Gde to imate vrh organizovanog kriminala koga lično uhvatite na ulici da on diluje drogu ili nosi kilogram droge u kolima, pa ga vi zaustavite ’Evo kilogram droge, super 20 godina zatvora’“, istakao je Stefanović.

Stefanović je rekao i da ovakva hapšenja „stvaraju preventivnu klimu“ jer upozoravaju kriminalce da „ovo nije poligon za izvršenje bilo čega što oni hoće.“

„Ljudi moraju da imaju strpljenja i upravo je stepen razotkrivanja kriminalnih grupa veoma dobar“, istakao je Stefanović.

Ministar Stefanović je, međutim, rat mafiji objavio i pre više od dve godine, nakon ubistva kriminalca bliskog kavačkom klanu Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, ali značajnijih hapšenja kriminalnih grupa nije bilo.

Krivicu za činjenicu da je dve trećine uhapšenih pušteno iz pritvora odmah nakon dvodnevnog zadržavanja ministar Stefanović svalio je na pravosudne organe i rekao da su sudije neodgovorne.

„Šta ja da kažem policajcima, kakvu poruku mi šaljemo našem društvu? I onda kažete pušteni su. Nažalost jesu. Da se ja pitam ne bi ih pustio nikad… Taj koji može da pusti kriminalca koji je uhvaćen sa ilegalnim pištoljem da se šeta po Novom Beogradu je neodgovoran.“

Podsetimo, podaci do kojih je došao KRIK pokazuju da se protiv trećine uhapšenih u ovoj akciji neće ni voditi postupak jer protiv njih nije podneta krivična prijava. Većina krivičnih prijava podneta je  osnovnim tužilaštvima koja gone za blaža krivična dela, što demantuje tvrdnje ministra da je akcija bila usmerena na rešavanje najtežih krivičnih dela.

Više o rezultatima policijske akcije pročitajte ovde

Donirajte KRIK. Samo uz vašu pomoć možemo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

1 Comment

  1. U Jagodini , od 6 uhapsen, svi pusteni u roku od 8 sati. Sud ukinuo resenje o zadrzavanju jer ni jedno nije imalo obrazlozenje u skladu sa ZKP om