Policija tražila od KRIK-a snimke rušenja u Savamali

Policija tražila od KRIK-a snimke rušenja u Savamali

Policajci iz Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminaliteta danas su od novinara Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK tražili snimak na kome se vidi rušenje objekata u Savamali.

Piše: Bojana Jovanović

Snimci koji prikazuju dolazak bagera u Hercegovačku ulicu, rušenje objekata u privatnom vlasništvu, kao i osobe koje zaustavljaju prolaznike u noći 25. aprila KRIK je pre dvadeset dana objavio na svom Youtube kanalu. Snimci su deo dužeg videa koji je zabeležila sigurnosna kamera obližnjeg objekta, a koji traje više od četiri sata.

pomozite-KRIKPolicajci su danas, na osnovu zahteva Višeg javnog tužilaštva, tražili kompletan video materijal.

KRIK je policiji mejlom dostavio link na kome se može preuzeti ceo video snimak. Ovaj link je objavljen ispod snimaka rušenja na KRIK-ovom Youtube kanalu i dostupan je javnosti.

Objekti u Savamali srušeni su pre tri nedelje u noći nakon izbora. Dok su bageri rušili tridesetak osoba sa fantomkama obezbeđivalo je teren, zaustavljalo i legitimisalo slučajne prolaznike. Maskirani napadači su im oduzeli mobilne telefone, a neke od njih i lišili slobode.

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je u svom izveštaju da je policija prekršila zakon kada je, prilikom rušenja objekata u Savamali, odbila da izađe na teren i građanima uskratila zaštitu. Janković je u izveštaju naveo da policija nije postupila jer je takav nalog stigao sa „vrha“.

Više javno tužilaštvo je tek deset dana nakon rušenja naložilo policiji da utvrdi šta se u izbornoj noći dešavalo u Hercegovačkoj ulici.

Srušeni objakti su se nalazili u privatnom vlasništvu, neki su bili nelegalni, a neki u postupku legalizacije. Nalazili su se na mestu gde je planirana izgradnja projekta „Beograd na vodi“.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali.

Dopada Vam se kako KRIK prati slučaj Savamala? Pomozite nam da nastavimo da radimo – kliknite za više informacija.

 

2 Comments

  1. Данко Б. Марин kaže:

    Кримократија трећесветског нивоа – ,,нивоа“ !

  2. Bibika kaže:

    Dostavite policiji vaše snimke, oni su njihove uništili.