Policija i tužilaštvo bez odgovora na pitanja o vezama žandarma Vučkovića sa mafijom

Policija i tužilaštvo bez odgovora na pitanja o vezama žandarma Vučkovića sa mafijom

Nenad Vučković (foto Vojska Srbije)

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK) gotovo mesec dana ne odgovaraju na pitanja KRIK-a o tome da li ispituju ulogu žandarma Nenada Vučkovića Vučka u funkcionisanju kriminalne grupe koju su vodili Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, a potom Veljko Belivuk. KRIK je pitanja poslao nakon što je otkrio da je Vučković bio šef ovim kriminalcima, kao i da je uništio Stankovićeve mobilne telefone posle njegovog ubistva 2016. godine.

Piše: Milica Vojinović

Nakon otkrića KRIK-a, policija se nije oglasila da li će proveriti kriminalne veze svog zaposlenog – visokopozicioniranog pripadnika policije, dok su iz tužilaštva naveli da će započeti proveru, ali nisu izneli više detalja. 

Nedugo potom, tužilaštvo je, reagujući na KRIK-ovo otkriće da je Vučković uništio telefone kriminalca Stankovića nakon što je ovaj ubijen, a koji su mogli da budu važan dokaz u istrazi i otkriju veze koje je imao u državi, praktično žandarma aboliralo krivice. Iz tužilaštva su tada saopštili da Vučković nije kriv što je to učinio jer mu u policiji nisu rekli da telefone ne sme da uništi, očigledno ignorišući činjenicu da je on, kao pripadnik policije, trebalo da zna ovu proceduru. Krivicu za ovaj, ali i druge propuste u istrazi ubistva Stankovića, tužilaštvo je prebacilo na policiju, koja se do danas nije oglasila.

Tužilaštvo je tada od KRIK-a tražilo audio-snimak razgovora koji smo ekskluzivno objavili. U razgovoru koji je tajno snimao jedan od Vučkovićevih saradnika krajem 2019. godine čuje se kako Vučković svojim saradnicima kriminalcima drži predavanje o kriminalu, ukazuje im na greške koje su pravili, ali iz koga je jasno da im je on šef. Ovaj snimak objavili smo na sajtu i učinili ga dostupnim tužilaštvu i građanima, ali nije poznato da li ga je tužilaštvo i na koji način koristilo.

Na pitanja KRIK-a o tome šta je do sada urađeno kada je reč o proveri uloge Vučkovića u kriminalnoj grupi, iz JTOK-a nisu odgovorili. 

Detaljna pitanja smo poslali i policiji koja takođe nije želela da na njih odgovori.

Ćutanje policije i tužilaštva na veze žandarma Vučkovića sa kriminalcima nije neuobičajeno s obzirom da se, kako je KRIK otkrio, to dešavalo i ranije – u najmanje šest slučajeva tužioci i policajci imali su dokaze o njegovim vezama s kriminalcima, ali ništa nisu preduzeli.

Neki od dokaza policiji i tužilaštvu poznati su još od 2013. godine kada je Vučković, kako je sam ispričao u službenoj belešci policije koju je objavio KRIK, upoznao Stankovića – preko koga je kontrolisao huligansku grupu “Janjičari”. Nakon Stankovićevog ubistva, grupu je nasledio Veljko Belivuk, a policajac je nastavio da sarađuje sa njim. 

Da je Vučković bio šef ovoj kriminalnoj grupi potvrđuje audio-snimak koji je objavio KRIK. Na njemu se čuje kako žandarm govori da je grupa imala “celu policiju u rukama”, ali i da je bio u kontaktu i sa drugim moćnim kriminalcima, između ostalog, sa članovima kriminalne grupe Amerika”. Kako je ispričao, Vučković je stupio u kontakt sa Željkom Maksimovićem Makom, najpoznatijim ubicom ovog klana koga srpska policija traži već 20 godina, i to preko ozloglašenog kriminalca Sretena Jocićem zvanim Joca Amsterdam – da bi spasio jednog od svojih saradnika.

Više o tome pročitajte u priči: Žandarm Vučković naređivao kriminalcima, uništio telefone Saleta Mutavog nakon njegovog ubistva

Comments are closed.