Policajci u slučaju „Potočari“ oslobođeni optužbi za odavanje službene tajne

Policajci u slučaju „Potočari“ oslobođeni optužbi za odavanje službene tajne

Milan Dumanović (foto: Miodrag Ćakić, KRIK)

Policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović danas su u Višem sudu u Beogradu oslobođeni opužbi da su odali službenu tajnu kada su javno govorili o nezakonitim akcijama policije i, između ostalog, izneli detalje policijske akcije na komemoraciji u Potočarima 2015. kada je napadnut tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Sudija Zoran Božović rekao je da tužilaštvo nije dokazalo optužbe. 

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Zoran Božović istakao je da sud nije našao da su optuženi policajci odali službenu tajnu.

„Da bi neki podatak bio službena tajna neophodno je da je reč o podacima koji su proglašeni službenom tajnom, kao i da bi njihovim odavanjem bila naneta štetna posledica po službu. Tužilaštvo je dalo dokaz samo za prvi uslov, a to po nalaženju suda nije bilo dovoljno“, kazao je Božović obrazlažući oslobađajuću presudu. 

Kako je dodao, sud nije utvrdio da nije naneta štetna posledica po ugled MUP-a već da tužilaštvo za to nije ponudilo dokaze.

Ovo nije konačna presuda i na nju se može uložiti žalba.

Trbović nije prisustvovao izricanju presude, dok je Dumanović novinarima rekao da je iznenađen presudom. 

„Naravno da smo znali da nismo izvršili krivično delo i da je sve što smo tada tvrdili istina, ali ova presuda je iznenađenje u ovakvoj zemlji. Mi ćemo odmah po dobijanju presude pokrenuti postupak da se utvrdi ko je odgovoran za to što se dogodilo, pošto ako mi nismo neko jeste“, istakao je Dumanović.

Trbović i Dumanović, podsetimo, uhapšeni su krajem 2016. zbog sumnje da su odali službenu tajnu jer su javno govorili da su po nalogu svojih nadređenih učestvovali u nezakonitim akcijama policije.

Pre nego što su izašli u javnost, policajci su detalje o ovim zloupotrebama opisali u krivičnoj prijavi koju su podneli protiv odgovornih čelnika u policiji među kojima je bila i tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović. Kako su tvrdili u krivičnoj prijavi, pojedine akcije policija je izvodila na osnovu lažnih naloga za rad, bez naloga suda, a informacije, snimci i fotografije koje su prikupljali tajnim praćenjem i snimanjem osoba davali su nadređenima koji su ih potom koristili u privatne svrhe.

U prijavi su naveli i da su učestvovali u operaciji u julu 2015. godine, prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici. 

Kako su opisali, na skup su otišli tajno, nisu nosili službene legitimacije niti oružje, a zadatak im je bio da snime događaj. Vučić je tom prilikom napadnut, a policajcima je rečeno da na osnovu snimka napišu službenu belešku u kojoj će opisati nekoliko napadača. Uočili su, međutim, da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili angažovani u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini.

Osim događaja u Srebrenici, policajci su u prijavi opisali i druge operacije u kojima su uočili nepravilnosti – poput događaja iz maja 2016. kada je u Banjaluci održan miting protiv Milorada Dodika i kontramiting njegovih pristalica. Policajci su se prilikom prelaska granice predstavljali kao novinari.

Tužilaštvo je prijavu odbacilo uz obrazloženje da nema dokaza da su nadređeni zloupotrebili položaj i istaklo da je prilikom sprovođenja akcija poštovana procedura.

Zbog toga su policajci rešili da slučaj iznesu u javnost, a ubrzo nakon toga su uhapšeni, a ubrzo je podignuta i optužnica. Mesec dana su proveli u pritvoru za koji će Zaštitnik građana kasnije utvrditi da nije bio određen po zakonu.

Suđenje je počelo 2018. godine, a vođeno je iza zatvorenih vrata. Sudije su zabranile prisustvo javnosti, uprkos zahtevima advokata policajaca, navodeći da bi podaci koji bi eventalno bili izneti na suđenju mogli da ugroze bezbednost države. Tužilaštvo je tražilo da policajci budu osuđeni na osam godina zatvora.

U postupku je trebalo da svedoče Dijana Hrkalović, kao i bivši direktor policije Vladimir Rebić, ali pošto se nisu pojavljivali na sudu, sud je odustao od njihovog pozivanja.

Više pročitajte u tekstu: Detalji tajne operacije u Potočarima

Pročitajte više o sudiji Božoviću: Sudija kom je nestalo 13 predmeta napreduje u sudstvu

Comments are closed.