Policajac i matičar uhapšeni zbog falsifikovanja isprava

Policajac i matičar uhapšeni zbog falsifikovanja isprava

Foto: MUP

foto: www.mup.gov.rs

Policija je danas uhapsila šest osoba zbog sumnje da su kriminalcima obezbeđivali falsifikovane isprave na osnovu kojih su vadili lična dokumenta i stvarali lažne identitete. Među uhapšenima su jedan policajac i matičar zaposlen u beogradskoj opštini Surčin.

Piše: Jelena Radivojević

Šestočlana grupa sumnjiči se da je od januara 2015. do novembra 2016. u Beogradu i Užicu kriminalcima obezbeđivala lažna dokumenta na osnovu kojih su im u policijskim stanicama izdavane važeće lične karte i pasoši, navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Za stvaranje lažnih identiteta grupa je koristila podatke osoba koje su preminule ili su u zatvoru, osuđene na dugogodišnje kazne. Ove informacije proveravao im je policajac iz Užica koji je, koristeći lozinke i kartice svojih kolega, imao pristup policijskim evidencijama građana, navodi se u saopštenju policije.

Matičar iz Surčina je potom izrađivao izvode iz matične knjige rođenih i državljanstva, a ponekad je izdavao i blanko isprave koje su popunjavali po potrebi, tvrdi policija.

Kriminalci su uz pomoć tako dobijenih dokumenata, podnosili zahtev za lične isprave, a policija im je izdavala dokumenta sa njihovim fotografijama i lažnim podacima.

Članovi grupe navodno su uslugu naplaćivali između 8.000 i 16.000 evra, pa se procenjuje da su na ovaj način nelegalno zaradili minimum 70.000 evra.

Comments are closed.