Pola godine od ubistva Ivanovića, utisak da istraga stoji

Pola godine od ubistva Ivanovića, utisak da istraga stoji

Oliver Ivanović (foto: mc.rs)

Stvara se utisak da se istraga ubistva Olivera Ivanovića nije pomerila od početka, saopštila je danas Građanska inicijativa „Sloboda, demokratija, pravda“ povodom šest meseci od ubistva njenog lidera.  

Izvor: Beta, KRIK

„Šest meseci je prošlo od mučkog ubistva Olivera Ivanovića, a mi, njegovi saradnici, članovi porodice i iskreni prijatelji nismo dobili nikakvu informaciju vezanu za ubistvo. Navodno svi nešto rade, i tužilaštvo u Beogradu i tužilaštvo u Prištini, kažu saslušan je veliki broj svedoka, ali nijedan detalj nam nije poznat“, piše u saopštenju Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ (SDP).

Navodeći da vlasti u Beogradu i Prištini kao i međunarodna zajednica „imaju odgovornost za ubistvo najpoznatijeg lidera Srba sa Kosova i Metohije“, građanska inicijativa SDP ponovila je da će nastaviti da se bori za sve ono za šta se Ivanović zalagao, prvenstveno za opstanak Srba na Kosovu.

„Poslednja informacija je bila da su istražni organi Beograda i Prištine imali sastanak, ali ni o tome nema detalja u javnosti, pa ostaje da verujemo da su razmenili sve potrebne informacije i dokumentaciju vezanu za istragu i da će možda konačno pronaći ubicu Olivera Ivanovića“, piše u saopštenju.

Podsetimo, Ivanović je ubijen ispred prostorija svoje stanke 16. januara ove godine. Pokretanje postupka usledilo je nekoliko sati posle ubistva pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da to očekuje od tužilaštva.

Do danas ne postoje osumnjičeni za Ivanovićevo ubistvo.

Istragu su najpre vodili srpski i albanski tužilac iz Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici, a ona je potom prešla u ruke Specijalnog tužilaštva Kosova. Istragu paralelno vodi i Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu.

Od početka postoje međusobna optuživanja ko koči istragu.

Sredinom marta predsednik je najavio da će srpske službe oglasiti o ubistvu i da će reći šta su saznale, a šta ne mogu da saznaju.

„Ne mislim da će se mnogi iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred“, rekao je Vučić.

Ovo se, međutim, nije dogodilo.

Ivanoviću je u julu prošle godine, nakon što je najavio da će se kandidovati za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, zapaljen automobil. O ovom događaju rekao je da nije ni sa kim u sukobu, ali da ima političke neistomišljenike.

„To su kriminalne strukture uvezane sa politikom u kojima vlada paničan strah od naše kandidature. Za nekoga ko ima infrastrukturu, ko raspolaže ogromnim novcem i ima podršku Vlade Srbije, naša mala stranka ne bi trebalo da predstavlja problem“, rekao je tada u intervjuu za nedeljnik „Vreme“.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.