Pokrenuta istraga protiv uhapšenih zbog šverca 800 kilograma kokaina

Pokrenuta istraga protiv uhapšenih zbog šverca 800 kilograma kokaina

Vladislav Funštajn (levo) i Dragan Đanković (desno) (foto: Instagram)

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv trojice srpskih državljana – Vladislava Funštajna, Dragana i Mirka Đankovića, kao i još jedne osobe za kojom se traga, zbog sumnje da su učestvovali u međunarodnom švercu oko 800 kilograma kokaina zaplenjenog u Atlantskom okeanu.

Piše: Milica Vojinović

Vladislav Funštajn sumnjiči se da je organizovao kriminalnu grupu s namerom da prošvercuje kokain iz Južne Amerike u Evropu. Bio je jedan od članova posade jedrilice na kojoj je pronađeno 800 kilograma kokaina upakovanog, između ostalog, u pakete sa likom Gavrila Principa.

Funštajna je uhapsila španska policija zajedno sa dvojicom članova posade – ruskim i meksičkim državljaninom. Droga je pronađena na jedrilici u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, a njena vrednost se procenjuje na oko 50 miliona evra.

Dragan i Mirko Đanković iz Šida, koje je uhapsila srpska policija, osumnjičeni su da su učestvovali u švercu kokaina tako što su uplaćivali novac za put i transport kokaina. Policija je kod njih pronašla, između ostalog, avio-karte, notese, mobilne telefone i opremu za prisluškivanje.

Dragan Đanković i Vladislav Funštajn (foto: Fejsbuk)

Profili Dragana Đankovića na društvenim mrežama pokazuju da je on u više navrata bio u zemljama Južne Amerike. 

U septembru prošle godine Đanković je objavio fotografiju sa Funštajnom na kojoj piše da je uslikana u primorskom gradu San Huan, prestonici Portorika, dok se na drugoj vide kako sede u restoranu u Grčkoj.

Fotografija Đankovićevog pasoša (foto: Instagram)

Đanković je u aprilu postavio i fotografiju meksičke vize u svom pasošu, kao i nekoliko snimaka sa ulica i restorana iz ove zemlje. Objavljivao je i snimke i fotografije sa broda – dok za jednu iz januara ove godine piše da je nastala u vodama Atlantskog okeana.

Do maja ove godine Đanković je u Srbiji posedovao firmu „CS“ koja se bavila popravkom računara.

Podsetimo, policija je navela i da veruje da su pripadnici ove kriminalne grupe, koju pretežno čine srpski državljani, u više navrata putovali u zemlje Latinske Amerike, gde su pripremali preuzimanje i krijumčarenje kokaina.

1 Comment

  1. Boki kaže:

    odraće ih gazda