Pohvala mladoj novinarki KRIK-a

Pohvala mladoj novinarki KRIK-a

Milica Vojinović (foto: KRIK)

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović pohvaljena je za novinarski rad i promovisanje javnog interesa u 2018. godini. Pohvala joj je uručena na svečanoj dodeli nagrade „Marina Kovačev“ koju dodeljuju Novosadska novinarska škola i Fondacija „Marina Kovačev“.

Piše: Jelena Radivojević

Žiri je u obrazloženju naveo da novinarka KRIK-a Milica Vojinović zaslužuje pohvalu, između ostalog, za tekst koji se bavi nestalim dokazima u slučaju „strelište“ u kom je otkrila veliki propust u radu tužilaštva, ali i istraživačku priču o nepravilnostima u vezi sa nabavkom elektronskih dnevnika za osnovne škole u Srbiji.

„Tekstovi objavljeni na portalu KRIK koji se bave kriminalom i korupcijom, kao i izveštaji sa najvažnijih suđenja u zemlji, poput suđenja Darku Šariću i Miroslavu Miškoviću, jasan su dokaz ozbiljnosti, posvećenosti i visokog stepena profesionalnosti koji karakteriše novinarski angažman Milice Vojinović“, naveo je žiri.

Navedeno je takođe da su tekstovi mlade novinarke KRIK-a puni detalja i zasnovani na pažljivom i temeljnom istraživanju.

Nagradu „Marina Kovaćev“ koja se dodeljuje najboljem mladom novinaru dobila je novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dina Đorđević. Žiri je naglasio da se ona bavila izuzetno važnom temom izgradnje minihidroelektrana, kao i da je pisala o finansiranju novinske agencije „Tanjug“.

Pohvalu je, osim Vojinovićeve, dobio i novinar Mladen Savatović iz redakcije VOICE-a. Žiri je posebno cenio njegov rad u vezi sa klizalištem „Ledena šuma“, pisanje o izgradnji tržnog centra „Promenada“ ali i izveštavanje o različitim lokalnim temama.

Žiri su činili novinar N1 televizije Miodrag Sovilj, glavni i odgovorni urednik „Južnih vesti“ Predrag Blagojević, bivša dobitnica nagrade Jovana Zdjelarević, predstavnica Fondacije „Marina Kovačev“ Svetlana Bošković i predstavnica Novosadske novinarske škole dr prof. Dubravka Valić-Nedeljković.

Nagrada se dodeljuje u oblasti informativnog, analitičkog ili istraživačkog novinаrstva, i to za celokupan rad novinarkama i novinarima do 30 godina starosti koji izveštavaju u Srbiji.

Novosadska novinarska škola je nakon 18 godina dodeljivanja ove nagrade prošle godine dobila partnera – Fondaciju „Marina Kovačev“. Nagrada je posvećena sećanju na Marinu Kovačev, istaknutu mladu novinarku i aktivistkinju.

Comments are closed.