Podignuta optužnica zbog ubistva Ivanovića

Podignuta optužnica zbog ubistva Ivanovića

Oliver Ivanović (foto: MC.rs)

Kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba zbog učestvovanja u ubistvu Olivera Ivanovića. Iako sumnjičeni za umešanost u ovom ubistvu, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić nisu među optuženima.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilaštvo nije saopštilo imena optuženih, ali KRIK saznaje da je reč o osobama koje su ranije za ovo ubistvo bile sumnjčene. Optuženi su Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Marko Rošić, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić nisu među optuženima, ali se navodi da je sud protiv njih izdao međunarodne naloge za hapšenje.

Optuženima se na teret stavlja pripadnost kriminalnoj grupi, zloupotreba službenog položaja, pomaganje prilikom izvršenja krivičnog dela teško ubistvo, otkrivanje službene tajne, ometanje dokazivanja, kao i nedozvoljeno posedovanje oružja.

U saopštenju se navodi da su optuženi bili deo kriminalne grupe sa uspostavljenom strukturom, hijerarhijom i određenim ulogama koja deluje od 2011. a predvode je Veselinović i Radoičić.

Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnom delovanju grupe znajući da će takvo učešće doprineti vršenju kriminalnih dela i ostvarivanju materijalne koristi, a u cilju uspostavljanja kontrole nad poslovima i politikom u Severnoj Mitrovici“, saopštilo je tužilaštvo.

Svaki od optuženih počinio je inkriminišuće radnje za grupu koje su dovele do ubistva Olivera Ivanovića.

Optuženi Spasojević pomogao je počiniocima tako što im je obezbedio prevoz i omogućio da izbegnu prepreke. On je osumnjičenima pomogao da nabave automobil „opel astra“ bez registarskih tablica sa zatamnjenim staklima, i da isto vozilo iz kog je šest puta pucano u  Ivanovića, odvezu iz grada.

Dvojica policajaca, Jovanović i Marković, čije inicijale navodi tužilaštvo, došli su prvi na lice mesta, ali nisu obavili svoju policijsku dužnost iako su naišli na osobe koje su fotografisale i oštetile moguće dokaze. Marković je i bez odobrenja policajcu u Srbiji dostavio podatke sa mesta događaja koji predstavljaju službenu tajnu.

Rošić je pratio Ivanovića pre ubistva, tvrdi tužilaštvo, a u njegovom džepu je pronađen papir sa registarskom tablicom crnog džipa koji je nakon zločina pratio i Ivanovićevog brata.

Sekretarica Ivanovića sarađivala je sa osumnjičenima tako što je znala da su kamere u kancelariji bili nasilno isključene, čime je omogućeno da osumnjičeni ne budu snimljeni. Ona je, kako se navodi, bila jedina osoba u kancelariji u trenutku ubistva. 

Inspektor kosovske policije Basara preko Željka Bojića, šefa operative policije za sever Kosova, blisko je sarađivao sa organizovanom kriminalnom grupom od koje je primao naređenja da sakrije i eliminiše dokaze o krivičnim delima i zločinima.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ ubijen je u januaru prošle godine ispred prostorija stranke.

Nekoliko meseci pre neko što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova.

Radoičića i njegovog kuma Zvonka Veselinovića srpska obaveštajna služba označila je kao vođe kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. Na ovaj način, piše u izveštaju BIA čiju kopiju poseduje KRIK, Veselinović je stekao ogromno bogatstvo.

Više o ubistvu Ivanovića pročitajte ovde

Comments are closed.