Podignuta optužnica za ubistvo novinara Jana Kucijaka

Podignuta optužnica za ubistvo novinara Jana Kucijaka

Martina Kušnjirova i Jan Kucijak (foto: fejsbuk)

Slovačko specijalno tužilaštvo podiglo je u ponedeljak optužnicu protiv četiri osobe zbog ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnjirove, objavili su slovački mediji. Kao organizator ubistva optužen je imućni biznismen Marijan Kočner.

Piše: Jelena Radivojević

Kucijak i Kušnjirova ubijeni su u svom domu u blizini Bratislave u februaru prošle godine, a za njihovo ubistvo optuženo je četvoro ljudi.

Specijalni tužilac je kao organizatora označio Marijana Kočnera, slovačkog biznismena sa jakim političkim vezama, o kome je Kucijak ranije pisao. Kočner je jedan od najbogatijih ljudi u Slovačkoj, a policija ga je još 2005. godine ispitivala zbog veza sa osumnjičenima za organizovani kriminal.

Osim Kočnera, optuženi su Alena Žužova, Miroslav Marček i Tomaš Sabo, dok je Zoltan Andrusko potpisao sporazum o priznanju krivice i postao svedok u ovom postupku. Optuženima preti doživotna kazna zatvora, pišu slovački mediji.

Slovačka policija je saopštila da će specijalni tim „Kucijak“ biti rasformiran jer je istraga okončana. Ovaj policijski tim formiran je nakon ubistva, a činilo ga je 82 isnpektora, policajaca i analitičara.

U trenutku ubistva dvadesetsedmogodišnji Kucijak je istraživao veze italijanske mafije i osoba iz slovačke vlade.

Kako je ubistvo planirano

Novinari OCCRP-a koji su radili sa Kucijakom prošle godine su imali uvid u dokumenta iz istrage njegovog ubistva. U njima su videli da je sredovečni slovački biznismen Andrusko, koji je priznao da je učestvovao u ubistvu, rekao da je ubistvo naručila Alena Žužova i za to mu platila 50.000 evra i oprostila dug od 20.000 evra.

Žužova je prevodilac sa italijanskog, a radila je za Marijana Kočnera, imućnog i uticajnog slovačkog biznismena. Andrusko je kasnije u istrazi rekao da mu je Žužova kazala da je ubistvo naručio Kočner.

Andrusko je, kako je rekao, od Žužove dobio ime osobe koju treba da ubije, nekoliko fotografija i kućnu adresu.

Nakon što je prihvatio ponudu, zatražio je pomoć od prijatelja Tomaša Saba, bivšeg policajca koji je dobro baratao oružjem i rođaka Miroslava Marčeka, bivšeg vojnika.

Njih trojica su tokom februara najmanje sedam puta obišli Kucijakovu kuću u selu Veljka Mača, udaljenom 60 kilometara od Bratislave kako bi utvrdili njegovu dnevnu rutinu, piše u dokumentima u koje su novinar OCCRP-ja imali uvid.

Kobne večeri 21. februara Sabo je ušao u kuću i u kuhinji jednim metkom ubio Kušnjarovu, a potom Kucijaku pucao dva puta u grudi. Ubistvo Kušnjarove bilo je neplanirano, pokazala je istraga.

Vest o ubistvima je izazvala veliko nezadovoljstvo širom Slovačke. Desetine hiljada građana danima je protestovalo i zahtevalo nezavisnu istragu i osudu uticaja koji organizovani kriminal o kom je Kucijak pisao ima u Slovačkoj.

Nakon toga ostavke su podneli premijer, nekoliko ministara, šef policije i direktor antikorupcijskog odeljenja Nacionalne agencije za kriminal.

Više detalja o ubistvu Jana Kucijaka pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.