Podignuta optužnica protiv Zarubice u Makedoniji

Podignuta optužnica protiv Zarubice u Makedoniji

Milan Zarubica

Protiv Milana Zarubice i još jednog srpskog državljanina makedonsko Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju podiglo je optužnicu zbog sumnje da su sa još pet Makedonaca proizvodili i prodavali narkotike. Zarubica, bivši zet ministra Aleksandra Antića, uhapšen je kao organizator ove grupe u Tetovu početkom decembra 2017. godine i od tada je u pritvoru.

Piše: Jelena Radivojević

Oni su optuženi da su tokom 2017. kao članovi međunarodne kriminalne grupe u Makedoniji i Srbiji kupovali, prenosili i posredovali prilikom prodaje droge i hemijskih supstanci potrebnih za njenu proizvodnju.

Deo kupljenih materijala držali su u kući u makedonskom selu Batinci, a deo u kućnoj laboratoriji kod Tetova koja je tehnički opremljena za proizvodnju droge gde su i pravili amfetamin.

Pretresom obe lokacije policija je oduzela mašine i opremu, oko 200.000 komada tableta koje sadrže amfetamin teških oko 35 kilograma.

Zaplenjeno je i oko 910.000 komada „kaptagon“ tableta odnosno oko 155 kilograma, kao i 52 kilograma čistog amfetamina i velike količine supstanci koje se koriste za proizvodnju narkotika.

Prilikom pretresa nađena je i jedna puška, okviri za pištolj i nešto municije, pa je jedan od članova grupe optužen i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Tužilac je predložio da se pritvor produži jer postoji opasnost od bekstva.

Optužnica je rezultat višemesečne istrage i međunarodne pravne saradnje među tužilaštvima za organizovani kriminal Srbije i Makedonije, navodi se u saopštenju makedonskog tužilaštva.

Lek za narkolepsiju

Milan Zarubica je inače bio zet ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandra Antića. Zarubica je organizovao grupu koja je od 2000. do 2003. godine na teritoriji Beograda i Sremske Mitrovice proizvodila amfetamin.

Kao šef kriminalne grupe od 15 članova osuđen je 2005. godine na 11 godina zatvora zbog proizvodnje i distribucije sintetičkih droga.

Zarubica je tada u svojoj odbrani tvrdio da se zapravo bavio proizvodnjom lekova od kojih je jedan na bazi amfetamina. Lek je, kako je on objašnjavao, trebalo da bude namenjen za lečenje narkolepsije odnosno bolesti spavanja, deficita pažnje, stanja prekomerne gojaznosti i patološke uspavanosti. Za njega je radilo, kako je tvrdio, 30 doktora nauka.

Droga je za Zarubicu bilo porodični biznis – sa njim je bio osuđen i njegov otac. Supruga Ljiljana, sestra ministra Antića, bila je suvlasnik u njegovoj firmi „Varan chemicals“ registrovanoj za proizvodnju hemijskih proizvoda, a u stvari paravanom za proizvodnju droge.

Zarubica je osuđen, međutim, slobodne vikende tokom kojih je izlazio iz zatvora koristio je da proizvodi narkotike. Zbog ovoga je ponovo osuđen, a nova kazna je dodata postojećoj.

Comments are closed.