Podignuta optužnica protiv Šaranovića

Podignuta optužnica protiv Šaranovića

Branislav Šaranović (Foto: S. Dojčinović)

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Slobodana Šaranovića i šest njegovih saradnika zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi.

Pišu: Bojana Pavlović, Stevan Dojčinović

Na optužnici su, osim prvooptuženog Šaranovića, njegov sestrić Miloš Delibašić, zatim Miloš Vojnović, Slaviša Novaković, Saša Cvetanović, Ratko Koljenšić i Goran Bojanić.

Slobodan Šaranović

Slobodan Šaranović

Slobodan je rođeni brat čuvenog crnogorskog mafijaša Branislava Šaranovića koji je ubijen u Beogradu 2009. godine. On je zatim organizovao grupu koja je trebalo da osveti bratovljevu smrt – verujući da je krivac Luka Bojović, šef „zemunskog klana“. Pošto se Luka nalazio u zatvoru u Španiji, Šaranović je naredio likvidaciju njegovog brata Nikole Bojovića aprila 2013. godine.

Istoj grupi optužnicom se stavlja na teret i ubistvo Miloša Vidakovića, člana Bojovićeve grupe, koje se desilo jula iste godine u kafiću „Sejlor“ u Budvi.

Slobodan Šaranović trenutno se nalazi u Crnoj Gori.

Njegov branilac Ivan Bajazit rekao je za KRIK da optužnicu još nije dobio i da zato ne može detaljno da obrazlaže njene navode.

„Protiv mog klijenta se vodi postupak u Podgorici za isto delo i sa istom pravnom kvalifikacijom. Vode se dva postupka u dve države što je nedopustivo i kosi se sa pravnim principom „ne dvaput o istom“. Takođe, Evropski sud, Savet Evrope ne poznaju suđenje u odsustvu, a to upravo hoće ova optužnica u Srbiji da postigne“, kaže Bajazit.

Krvna osveta

Slobodan Šaranović je vlasnik više preduzeća u Srbiji koja se bave igrama na sreću i menjačnim poslovima. Pored ostalog, sa bratom je vodio čuveni kazino u hotelu „Slavija“.

Njegov brat Branislav bio je uticajni član crnogorske mafije, povezan sa grupom međunarodnih švercera kokaina poznatom kao „grupa Amerika“. Ubijen je 2009, a policija do danas nije otkrila i uhapsila izvršitelje njegove likvidacije.

(foto: S. Dojčinović)

Poziv ubicama: oglas na Šaranovićevoj menjačnici

Slobodan je posle ubistva u izlog svoje menjačnice u Beogradu postavio plakat sa bratovljevom slikom i porukom da će vredno nagraditi svakog ko mu pomogne da otkrije nalogodavce.

„Zaklinjem se svojom čašću i imenom da ću, direktnim izvršiocima ubistva moga brata Branislava ne samo oprostiti nego, evo, ovako javno garantovati svojom glavom i životima moje uže porodice da ih neću prijaviti policiji niti progoniti na bilo koji drugi način, ukoliko se odluče da mi povjere tačnu i provjerljivu informaciju: ko ih je prvi kontaktirao, na koji način su angažovani, ko ih je isplatio, ko je pravi nalogodavac tog posla, odnosno u čije ime i za čiji račun su to uradili? Garancija se odnosi takođe i na moje čvrsto obećanje da će im za opisanu informaciju biti usplaćena novčana nagrada u iznosu od 6 (šest) cifara u evrima“, piše u poruci na menjačnici.

Kao direktni izvršilac Bojovićevog ubistva osumnjičen je Saša Cvetanović iz Vranja, zvani Pitbul, koji je za ovaj posao dobio od 15.000 do 20.000 evra.

Dogovor je napravljen u Crnoj Gori, a Cvetanovića je ilegalnim putem u Beograd doveo Ratko Koljenšić. Tu su već bile izvršene pripreme za likvidaciju Bojovića – obezbeđen je stan za boravak i skrivanje, automobili potreban za izvršenje zločina i oružje kojim je ubistvo izvršeno, navodi se u tužilačkoj dokumentaciji.

Čitulja Luke Bojovića bratu

Čitulja Luke Bojovića bratu

Danima pre ubistva osumnjičeni su pratili kretanje i ustaljene navike Nikole Bojovića – vreme kada napušta stan, vozilo koje koristi, osobe sa kojima se kreće – u cilju nalaženja pogodnog mesta i vremena za izvršenje ubistva.

U ranim jutarnjim časovima 29. aprila 2013. godine, osumnjičeni Koljenšić i Cvetanović sačekali su Bojovića u Ulici carice Milice u centru Beograda. Koljenšić je pokretom desne ruke pokazao Cvetanoviću mesto na kome je najpogodnije da se ubistvo izvrši, a zatim nastavio da šeta ka Brankovoj ulici.

Cvetanović je u ulazu broj 9 u Ulici carice Milice sačekao dolazak Nikole Bojovića oko sedam časova ujutru, krenuo mu u susret i iz vatrenog oružja rafalno ispalio 15 metaka u glavu i telo. Od zadobijenih povreda, Nikola Bojović je preminuo.

Veze sa savetnikom Ivice Dačića

Branislav Šaranović je 2006. godine kupio austrijsku kockarsku kompaniju „Fil-Šar“ od Ivice Tončeva, koji trenutno radi kao savetnik ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića. Poslovna dokumentacija pokazuje da je, i nakon prodaje Šaranoviću, Tončev u kompaniji ostao na funkciji direktora. On je firmu napustio avgusta 2009. godine, odnosno dva meseca pre nego što je Šaranović ubijen. Više o tome u posebnom tekstu.

Comments are closed.