Podignuta optužnica protiv Jovana Vukotića

Podignuta optužnica protiv Jovana Vukotića

Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv navodnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića zbog falsifikovanja dokumenata, rečeno je KRIK-u u ovom tužilaštvu.

Piše: Milica Vojinović

Tužilaštvo traži da Vukotić bude osuđen na godinu i po dana zatvora.

Njemu je u međuvremenu produžen pritvor, a optužnica je poslata je sudu koji treba da odluči da li će da je potvrdi ili vrati tužilaštvu na doradu.

Vukotić je sa falsifikovanim dokumentima uhapšen pre oko mesec dana u Turskoj i proteran u Srbiju.

Protiv njega se vodi još jedan postupak i to u Crnoj Gori. Naime, crnogorsko tužilaštvo od pre dve godine Vukotića sumnjiči da je utajio oko 23.000 evra tako što prilikom zatvaranja butika navodno nije prijavio preostalu robu za koju je trebalo da plati porez. U pitanju je skupocena garderoba vredna oko 143.000 evra.

Vukotić je povodom ovoga, po zamolnici crnogorskog tužilaštva, u Srbiji ispitivan krajem prošle nedelje. Branio se ćutanjem.

Za Vukotićem traga Grčka zbog sumnje da je švercovao, odnosno učestvovao u trgovini 135 kilograma kokaina.

Bezbednosne službe označavaju Vukotića kao vođu škaljarskog kriminalnog klana iz Kotora koji se bavi međunarodnim švercom kokaina. Protiv njega se, međutim, u vezi sa švercom droge zvanično ne vodi postupak ni u Srbiji ni u Crnoj Gori.

On do sada nije osuđivan zbog droge, ali je 2014. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog pomaganja pri pokušaju ubistva u pucnjavi koja se dogodila dvanaest godina ranije.

Sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ kada je ranjen pripadnik obezbeđenja, ali je u ovom postupku oslobođen.

Škaljarski klan, na čijem je čelu navodno Vukotić, bavi se međunarodnim švercom kokaina i blisko sarađuje sa grupom koju predvodi ozloglašeni srpski kriminalac Luka Bojović.

Ovaj klan je javnosti najpoznatiji po učestalim sukobima sa suparničkim kavačkim klanom. Oba potiču iz Kotora, a do konflikta je, navodno, došlo kada je u Španiji nestalo više 200 kilograma kokaina koji je pripadao kavačkom klanu.

Detalje o ovim ubistvima pogledajte u „Crnoj knjizi“ – bazi mafijaških ubistava.

Comments are closed.