Počinje suđenje Kosmajcu zbog uknjižbe zemljišta

Počinje suđenje Kosmajcu zbog uknjižbe zemljišta

Dragoslav Kosmajac

Suđenje Dragoslavu Kosmajcu, koga je premijer Srbije označio kao najvećeg narko-dilera i čije hapšenje je najavljivano mesecima, počinje sledeće nedelje. On je optužen da je podstrekao rukovodioca katastra da upiše oko 7.5 ari zemlje u njegovo vlasništvo.

Piše: Bojana Jovanović

Pripremno ročište zakazano je za sledeći petak i biće zatvoreno za javnost, potvrđeno je u sudu novinarima KRIK-a.

Iako se protiv Kosmajca vodilo nekoliko postupaka, ovo je jedini slučaj koji je stigao do suda. Optužnica za utaju poreza je odbijena jer je sud procenio da nije reč o krivičnom delu, već o prekršaju.

Kosmajac se, kako se navodi u dokumentima iz istrage, u septembru 2010. godine sastao sa Dragom Milidragim, zaposlenim u privatnoj firmi koja je imala ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom. Milidrag je bio angažovan da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi.

Tužilaštvo tvrdi da je Kosmajac podstrekao Milidraga da mu omogući da se u katastar upiše kao jedini vlasnik parcele. Na ovom sastanku bio je geometar Milan Rapaić koji je posredovao da se Milidrag i Kosmajac upoznaju.

Milidrag je izbrisao iz katastra ostale suvlasnike parcele i upisao Kosmajca kao jedinog korisnika 763 kvadratna metra zemljišta. Tužilaštvo je izračunalo da je budžet Srbije tako oštećen za oko 95.000 evra. Osim Kosmajca, Milidrag i Rapaić su optuženi za zloupotrebu službenog položaja.

Najveći narko-diler u Srbiji“

Nakon što je na konferenciji u junu 2014. premijer Vučić nazvao Kosmajca „najvećim narko-dilerom u Srbiji kome niko ne sme ni ime da spomene“, ministar policije Nebojša Stefanović napravio je radnu grupu koja je trebalo da istraži njegove veze s organizovanim kriminalom. Posle premijerovog obraćanja Kosmajac je napustio Srbiju, a uhapšen je u novembru 2014. po povratku u zemlju.

U pritvoru je proveo tri meseca, a izašao je pošto je platio jemstvo od 200.000 evra. Dok je bio u pritvoru, Viši sud mu je privremeno oduzeo imovinu.

Policijska istraga nije uspela da dokaže da je Kosmajac učestvovao u trgovini narkoticima, pa se policija fokusirala da ga optuži za utaju poreza.

Vučić je u intervjuu za KRIK u aprilu 2016. godine naveo da akcija protiv Kosmajca nije uspela jer nije bilo dovoljno dokaza, ali i jer su mnogi iz policije „radili sa Kosmajcem“.

„Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije“, rekao je Vučić.

I ove optužbe su, međutim, pale.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu za utaju oko četiri hiljade evra poreza, ali je sud utvrdio da u pitanju nije krivično delo već prekršaj. Postupak pred Prekršajnim sudom u Beogradu još nije pokrenut, potvrđeno je novinarima KRIK-a u ovom sudu.

Kriminalna prošlost

Kosmajac je, prema izveštajima policije, sudskim svedočenjima i policijskim izvorima, bio jedan od većih krijumčara kokaina na Balkanu, ali za ova krivična dela nikada nije bio uhapšen ili optužen.

Prema Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a Srbije iz 2001. godine „Kosmajac je povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu“, ali se bavi i trgovinom heroinom iz Turske, Bugarske i Makedonije u Evropu. „On sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove“, navodi se u policijskom izveštaju.

Kosmajac ima posredne veze i sa narko-bosom Darkom Šarićem. Boban Stojiljković iz Vranja, optužen da je učestvovao u prekookeanskom švercu kokaina, bio je vlasnik stana u slovačkoj prestonici Bratislavi gde su prijavljeno prebivalište imali Šarić i Kosmajac. Stojiljković je prvostepeno osuđen na 11 godina zatvora kao deo Šarićeve grupe koja je švercovala kokain, ali je ova presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Prema policijskim izvorima, Kosmajac je blizak i Bojanu Stanojkoviću Bokiju koji je bio optužen da je sa Šarićem organizovao transport kokaina. Stanojković je oslobođen optužbi za trgovinu drogom, a sudi mu se za pranje novca.

Dokumentacija koju je KRIK sakupio, pokazuje da je protiv Kosmajca do 2000. podneto više krivičnih prijava, uglavnom zbog nelegalnog posedovanja oružja. Osuđen je dva puta – 1973. i 1977. godine i odslužio je obe kazne.

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.