Početak suđenja u slučaju „Asomacum“ odlaže se godinu dana

Početak suđenja u slučaju „Asomacum“ odlaže se godinu dana

Viši sud u Beogradu

Početak suđenja Dragoslavu Joksimoviću i ostalim optuženima da su na osnovu falsifikovanih ličnih karti osnivali firme, lažno prikazivali da one posluju i tako dobili povraćaj poreza u iznosu od oko 29 miliona dinara, danas je odloženo po peti put. Među tim firmama bila je i „Asomacum“ osnovana na ime Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Piše: Bojana Pavlović

Početak ovog suđenja odlaže se čitavih godinu dana, pošto je pripremno ročište prvi put bilo zakazano za decembar prošle godine. Danas je odloženo po peti put, iako su svi učesnici bili prisutni, rekla su za BIRN dvojica branilaca okrivljenih.

Sudija Vesna Božović Milošević sledeće ročište zakazala je za februar.

Optužnica protiv 18 osoba za prevaru, pranje novca i zloupotrebu položaja podignuta je u maju prošle godine. Njima se na teret stavlja da su od jula 2009. do avgusta 2010. na osnovu falsifikovanih ličnih karti osnivali firme, lažno prikazivali da one posluju i tako obmanuli zaposlene u Poreskoj upravi da im isplate povraćaj poreza u iznosu od oko 29 miliona dinara. Novac su potom prebacivali na račune domaćih, ali i niza kineskih firmi.

Među firmama koje su otvorili je i „Asomacum“, osnovana na ime Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Iako tužilaštvo tvrdi da su optuženi firme osnivali lažnim ličnim kartama, njima se, međutim, ne stavlja na teret falsifikovanje dokumenata.

Advokat Dragoslav Otašević rekao je ranije za BIRN da tokom istrage nije dokazano da su optuženi falsifikovali isprave, jer je grafološko veštačenje pokazalo da potpisi na njima ne pripadaju nijednom od optuženih.

Otašević je rekao da su veštačeni potpisi svih okrivljenih, kao i potpisi svih vlasnika fiktivnih firmi – sem jednog.

„Sve su veštačili sem jednog koji nije pozvan ni kao svedok u postupku, niti je predloženo njegovo ispitivanje“, rekao je Otašević za BIRN, ali nije želeo da kaže o kome se radi dodavši da „ne može da se seti“.

Za firmu „Asomacum“ javnost je saznala od poslanika Nove stranke Zoran Živković koji je u oktobru 2014. u skupštini otkrio da je u vlasništvu Andreja Vučića.

Andrej Vučić je istog meseca podneo tužbu Privrednom sudu da je neko koristeći njegov identitet osnovao ovu firmu i zahtevao ništavost odluke o osnivanju kompanije.

Vučić je u tužbi naveo da su njegova lična karta i potpis falsifikovani, dok je na sudu istakao da „smatra da je u pitanju politička ujdurma kako bi se nanela šteta njegovom bratu“. Sud je nakon njegovog saslušanja i angažovanja grafologa u oktobru 2015. godine doneo presudu kojom je odluku o osnivanju firme proglasio ništavnom, potvrdivši time da su lična karta i potpis falsifikovani.

U aprilu 2015. uhapšeni su osumnjičeni za ovo delo.

Osim Joksimovića, za prevaru i pranje novca optuženi su i Nemanja Perić, Aleksandar Jović, Mladen Aković i Goran Bošković.

Za zloupotrebu položaja odgovornog lica terete se Milan Mašić, Snežana Đuričić, Vladimir Antić, Živorad Živanić, Jefta Jovanović, Slaviša Smiljić, Safet Feković, Predrag Knežević, Mladen Janković, Dragoša Puzović, Vladimir Matić, Matija Vujnović i Dimitrije Filaktov.

Pogledajte dokumenta iz slučaja „Asomacum“ pred Privrednim sudom

1 Comment

  1. Vera kaže:

    Poreska uprava nije obmanuta jer je od mene kao poreskog službenika u aprilu 2010 godine imala informaciju da se radi o fatomskim firmama, ali nije bilo reakcije od strane mojih nadredjenih . Uporno sam svaki mesec obaveštavala rukovodstvo i tražila da im se oduzme PIB ali reakcije nije bilo. Tako dporeska uprava nije obmanuta a ja sam prošla kao i svi uzbunjivači u ovoj državi- Dokaze dala na zahtev inspektora R-MUp-a u januaru 2015 g. i posle toga došloje do hapšenja ali niko od onih koji su to u PU zataškavali i u Ministarstvu finansija nije odgovarao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *