Počelo suđenje za pomaganje u ubistvu Gorgije Darmanovića

Počelo suđenje za pomaganje u ubistvu Gorgije Darmanovića

Viši sud u Beograd/Gorgija Darmanović (foto: krik/Fejsbuk)

Suđenje dvojici optuženih da su pomogli u ubistvu Gorgije Darmanovića, likvidiranog prošle godine u Beogradu, počelo je danas u Višem sudu u Beogradu. Jedan od osumnjičenih da je ubio Darmanovića je u međuvremenu ubijen, a identitet drugog policija još nije otkrila.

Piše: Milica Vojinović

Današnje suđenje bilo je zatvoreno za javnost, jer je reč o pripremnom ročištu na kom  tužilaštvo i odbrana raspravljaju o dokazima koji će biti korišćeni tokom postupka.

Pripremno ročište trebalo je da se održi krajem juna, ali je tada odloženo jer jedan od optuženih nije poneo slušni aparat, pa nije mogao da prati suđenje.

Sreten Matejić i Saša Đurđanović, podsetimo, optuženi su da su pomogli Kruševljaninu Dejanu Stankoviću Ždrokincu i jednoj nepoznatoj osobi da ubiju Gorgiju Darmanovića zvanog Gorg.

Darmanović je likvidiran početkom maja prošle godine u blizini Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu. Godinama je živeo u Johanesburgu u Južnoj Africi, a verovalo se da je radio za južnoafričku bezbednosnu službu. U Srbiju je došao 2014. godine, ali je i dalje veoma dobro znao šta se dešava u južnoafričkom podzemlju, ispričala je za KRIK Mendi Viner, istraživačka novinarka iz Južne Afrike.

Dejan Stanković zvani Ždrokinac, koga je policija sumnjičila da je ubio Dramanovića, likvidiran je nedelju dana pre nego što su Matejić i Đurđanović uhapšeni. Policija sumnja da iza njegovog ubistva stoji poznati kruševački kriminalac Zoran Jotić Jotka.

Stankoviću se ranije sudilo za ubistvo kruševačkog stomatologa, ali je oslobođen jer sud nije mogao da utvrdi da li je DNK pronađen na mestu ubistva pripadao njemu ili njegovom bratu blizancu. Stanković je takođe jedan deo života proveo u Južnoj Africi.

Mesec dana pre nego što je Stanković ubijen, u centru Kruševca likvidiran je njegov sin Vojin.

Comments are closed.