Počelo suđenje za napad na Borka Stefanovića

Počelo suđenje za napad na Borka Stefanovića

Borko Stefanovic (foto: mc.rs)

Na početku suđenja za napad na opozicionog političara Borka Stefanovića dvojica optuženih negirali su krivicu, dok se treći nije pojavio u sudu, kaže za KRIK Ivan Ninić, Stefanovićev advokat u ovom postupku.

Piše: Milica Vojinović

Suđenje koje se održava u kruševačkom sudu danas je bilo zatvoreno za javnost jer je reč o pripremnom ročištu na kome se raspravlja o dokazima. Stefanovićev zastupnik Ivan Ninić za KRIK kaže da je ono održano iako je izostao optuženi Miloš Šaponjić zvani Šapa, jer je njegov advokat bio prisutan.

Advokat je kazao da sa Šaponjićem nije u kontaktu već gotovo mesec dana, a slično su naveli i optuženi Danijel Gmijović Cafta i Marko Živković Buvac.

Prema Ninićevim rečima, sudija Biljana Tošković Surla naložila je policiji da pronađe i privede Šaponjića na sledeće suđenje zakazano za kraj oktobra.

Gmijović i Živković negirali su da su napali Borka Stefanovića i ostali pri onome što su pričali tokom istrage. Oni bi trebalo da na sledećem suđenju iznesu detaljnu odbranu o tome šta se dogodilo u novembru prošle godine u Kruševcu.

U daljem toku suđenja, navodi Ninić, trebalo bi da bude saslušano 18 svedoka među kojima i osuđivani kruševački biznismen Goran Makragić. O njegovoj umešanosti u ovaj napad javno je govorio i Borko Stefanović rekavši da je u poslovnim vezama sa osumnjičenima.

Makragić je u to negirao na saslušanju tokom istrage rekavši da ih poznaje samo „iz viđenja“. On je, inače, blizak dvojici kontroverznih biznismena sa Kosova – Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću. Zajedno im se sudilo u Pirotu zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, a u tom postupku su oslobođeni. Radoičića i Veselinovića kosovske vlasti sumnjiče i da su učestvovali u ubistvu Olivera Ivanovića. Više o Makragiću pročitajte ovde.

Kao dokaz protiv optuženih biće predstavljeni i listinzi telefonskih razgovora koji, prema Ninićevim rečima, dokazuju da su oni pre i nakon napada bili u neprekidnoj komunikaciji.

Podsetimo, napad na Borka Stefanovića dogodio se krajem novembra prošle godine ispred Mesne zajednice u Kruševcu, gde se održavala tribina opozicionog Saveza za Srbiju. Osim Stefanovića u ovom napadu povređen je i aktivista njegovog pokreta, kao i jedan policajac.

Gmijović, Živković i Šaponjić uhapšeni su ubrzo nakon ovog događaja. Svi su negirali krivicu i tužiocu ispričali da su se ispred Mesne zajednice zatekli slučajno. Posle mesec dana pušteni su iz pritvora.

Sva trojica ranije su osuđivani za različita krivična dela, a Danijel Gmijović Cafta, kako je KRIK ranije pisao, bio je saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše. Detaljnije pročitajte ovde.

Napad na Stefanovića bio je povod za proteste protiv nasilja pod parolom „Stop krvavim košuljama“, a koji su kasnije prerasli u proteste „Jedan od pet miliona“.

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.