Počelo suđenje za „Jovanjicu 2“, Koluviju brani advokat po službenoj dužnosti

Počelo suđenje za „Jovanjicu 2“, Koluviju brani advokat po službenoj dužnosti

Posle dva odlaganja, danas je počelo pripremno ročište optuženom narko-bosu Predragu Koluviji, kao i policajcima i pripadnicima obaveštajnih agencija kojima se stavlja na teret da su ga štitili. Koluviju u ovom postupku brani advokat kog mu je sud dodelio po službenoj dužnosti, jer je otkazao branioce. Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak. 

Piše: Sara Smolović

Kako KRIK saznaje, tužilac Saša Drecun završio je svoje izlaganje, a u četvrtak će to uraditi i branioci. Sudija Zoran Ganić trebalo bi da potom donese odluku o spajanju slučajeva „Jovanjica 1 i 2“, kako je ranije i najavio. 

Da bi suđenje moglo da počne, sud je Koluviji dodelio branioca po službenoj dužnosti pošto je prošli put otkazao punomoćje svojim advokatima. 

Njemu i devetorici njegovih saradnika već se sudi da su na imanju firme „Jovanjica“ proizveli više od tonu i po marihuane, a današnjim ročištem započelo je novo suđenje u postupku protiv policajaca i pripadnici obaveštajnih agencija BIA i VOA optuženim da su bili deo bezbednosnog lanca oko Koluvije i njegovog nelegalnog biznisa. 

Kako je KRIK objavio početkom godine, oni su štitili Koluviju i njegovu plantažu na različite načine. Osim što su fizički čuvali imanje, dostavljali su mu poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, specijalne policijske tablice kao i lažno rešenje da je potpukovnik Vojnoobaveštajne agencije, tvrdi tužilaštvo.

Pružali su mu i logističku podršku što tužilac dokazuje porukama pronađenim u posebno napravljenoj tajnoj aplikaciji „Razgovor“ posredstvom koje su planirali podelu poslova, vreme dežuranja na imanju, davali Koluviji podatke o osobama koji nisu javno dostupni, ali ga i bodrili da radi „zdravu sistemsku priču“, citirano je u optužnici. 

Koluvija je sa nekima od optuženih u okviru ove aplikacije imao čet-grupu „Savet za bezbednost“ u kojoj su oni, nakon njegovog hapšenja u novembru 2019, razmatrali kako da utiču na medije da se vest o hapšenju ne bi proširila. 

„Mediji su sada najvažniji, da ne ode (vest o hapšenju). Vojne službe i BIA mogu da stopiraju medije“, napisao je tada u grupi optuženi policajac Radovan Bojović. 

Bojovićev kolega iz MUP-a policajac Milan Kendija kao i tadašnji šef BIA-e na Zvezdari Aleksandar Tošić, koji su takođe optuženi, čak su otišli na imanje „Jovanjice“ u Staroj Pazovi kada je policija uhapsila Koluviju, a tamo otkrila velike zasade marihuane, piše u optužnici. 

Kendija je tom prilikom policajcima rekao da je došao da vidi da li mu je brat (Koluvija) uhapšen, a Tošić da sa Koluvijom ima izvestan odnos službenog tipa i zamolio ih da ta informacija ne ode u medije. 

Koluvija se često plašio da ga neko špijunira kao i da će neko od njegovih saradnika da ga „otkuca“. Tada se obaveštajac Tošić, za razliku od ostalih, trudio da smiri Koluviju, kako se može videti iz poruka u optužnici. 

„Nemoj da ti unose agresivnu atmosferu u smislu borbe i nasilja, jer radiš zdravu sistemsku priču… Ovde možeš samo dva neprijatelja da imaš, a to su službe, za koje se borimo da im dokažemo da si veliki prijatelj, i konkurencija – koju trenutno nemaš,“ pisao mu je agent BIA-e, a citira tužilac u optužnici.

Međutim, iako tragovi iz istrage vode i do ljudi iz države koji su na višim pozicijama od radnika bezbednosnih službi i policije, oni tokom istrage nisu čak ni saslušani. Otkriveno je da su specijalne policijske tablice koje je koristio Koluviji obezbedila dva saradnika bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović. Ni ona, kao ni takođe bivši državni sektretar Milosav Miličković sa kojim je Koluvija imao sastanak u zgradi SIV-a, nisu pozvani da svedoče. 

KRIK je nedavno otkrio da Koluvija nije bio povezan sa uticajnim ljudima samo u Srbiji. On je u Hrvatskoj osnovao firmu „T.H.C. Quality Group“ na adresi stana tamošnje političarke Slavice Šijaković, bivše članice Gradskog veća Vukovara kao i radnice državne finansijske agencije FINA. 

Više o Koluviji i njegovim poslovima pročitajte u pričama: 

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Comments are closed.