Počelo suđenje policajki koja je bila sa članom kavačkog klana kad je ubijen

Počelo suđenje policajki koja je bila sa članom kavačkog klana kad je ubijen

Viši sud u Beogradu (foto: KRIK)

Policajka Marija Nikolić, optužena za nedozvoljeno nošenje oružja, rekla je danas na početku suđenja da nije kriva za delo koje joj se stavlja na teret. Nikolić je bila u kolima sa članom kavačkog klana Davorinom Baltićem kada je ubijen početkom januara ove godine. Tužilaštvo tvrdi da je iz automobila iznela pištolj i bacila ga u kontejner u susednoj ulici.

Piše: Bojana Pavlović

Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost, a nakon što se Nikolić izjasnila o optužbama, tužilac i odbrana predložili su svoje dokaze.

Prema rečima njenog branioca Denisa Bećirića, odbrana je prihvatila predloge tužilaštva, ali i zatražila da se obavi veštačenje psihičkog stanja policajke.

„Ono što se navodi u optužnici se zaista tako dogodilo i to je Nikolićeva i sama izjavila. Međutim, smatram da tu nema krivičnog dela. Tek po povratku nazad, postala je svesna šta se dogodilo. Ispričala je načelniku i kolegama da je uzela pištolj, a potom i pokazala gde ga je bacila. Pištolj nije njen, već je bio u kolima“, rekao je Bećirić za KRIK.

Baltić, inače državljanin Crne Gore, ubijen je početkom januara dok je kolima ulazio u garažu u Ulici internacionalnih brigada na Vračaru. Dvojica napadača ispalila su na automobil više hitaca, a Baltić je preminuo na licu mesta.

U trenutku ubistva sa njim je u kolima bila i Nikolić koja je tada bila na dužnosti. Ona je pištolj marke „glok“ iznela iz garaže i bacila u kontejner u susednoj ulici. U krivičnoj prijavi koju je policija nekoliko dana posle događaja podnela tužilaštvu, ona je bila sumnjičena za ometanje pravde, međutim optužnicom koja je podignuta u maju na teret joj se stavlja nedozvoljeno nošenje oružja.

Neposredno posle ubistva, direktor policije Vlаdimir Rebić izjavio je da je Baltić odranije poznat policiji i da je ubijen u obračunu kriminаlnih grupа. Policija je u junu saopštila da je rasvetlila Baltićevo ubistvo i raspisala međunarodnu poternicu za osumnjičenim koga, međutim, nije imenovala.

Prema pisanju crnogorskih medija, Baltić je visokopozicionirani član kavačkog kriminalnog klana iz mesta Kavači u Kotoru. Crnogorsko specijalno tužilaštvo je u maju prošle godine podiglo optužnicu protiv članova kavačkog klana, ali se Baltićevo ime u njoj ne pominje. Grupa se bavi iznudama, zelenašenjem, ali i švercom droge. U istom gradu postoji i škaljarski klan sa kojim je u sukobu.

U ratu dva klana ubijeno je više osoba na obe strane, a detalje možete pogledati u „Crnoj knjizi“ – bazi kriminalnih ubistava.

Korekcija: U originalnom tekstu bilo je pogrešno napisano da se policajka vratila u stanicu. Advokat Denis Bećirić naknadno je precizirao da se optužena vratila na mesto ubistva, a ne u policijsku stanicu, pa je greška ispravljena.

Comments are closed.