Počelo razmatranje presude kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora

Počelo razmatranje presude kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora

Darko Šarić (foto: printskrin)

Presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina od danas razmatraju sudije Apelacionog suda u Beogradu. Sudije ovog suda na čelu sa Milimirom Lukićem će nakon razmatranja presude doneti odluku da li će da je potvrde, da izreknu drugačije visine kazni ili da optužene oslobode.

Piše: Milica Vojinović

Sednica Apelacionog suda počela je jutros u sudnici u beogradskom Centralnom zatvoru. 

Sudija Lukić danas je počeo sa čitanjem delova prvostepene presude ispisane na 600 strana koju je doneo sudija Višeg suda Siniša Petrović. Pročitao je odbrane okrivljenih, odnosno ono što su ispričali na suđenju braneći se od optužbi tužilaštva, kao i svedočenja trojice svedoka saradnika – Draška Vukovića, Radana Adamovića i Nebojše Joksovića. Svedoci su više puta do sada pričali o tome kako je funkcionisala Šarićeva grupa.

Čitanje ovih delova trajalo je četiri sata.

„Osećam blagi zamor, a verujem i ostali u sudnici“, kazao je potom Lukić i završio današnje suđenje. Nastavak je najavio za sutra.

Narednih dana tužilac i advokati imaće priliku da obrazlažu svoje žalbe na presudu. Sudije će potom, bez prisustva javnosti, odlučiti da li da presudu potvrde, promene kazne ili oslobode optužene. Osim ovoga, mogu i da odluče da ponovo izvode dokaze i saslušavaju svedoke.

Iako Šarić i drugi osuđeni nisu morali da prisustvuju sednici, većina je danas zauzela svoje mesto na optuženičkoj klupi. Šarić je u Centralni zatvor dovezen iz pritvorske jedinice koja se nalazi u sklopu suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu gde je već gotovo šest godina u pritvoru.

Ovo suđenje traje već deceniju i trenutno je drugi put pred Apelacionim sudom. 

Prvi put ovaj sud je 2016. godine razmatrao presudu kojom je Šarić godinu dana ranije osuđen na 20 godina zatvora. Presudu je ukinuo i naložio novo suđenje. 

U ponovljenom postupku, isti sudija, Siniša Petrović, Šarića je osudio na 15 godina zatvora. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Razmatranje presude trajaće nekoliko dana tokom kojih će tužilac i advokati imati priliku da obrazlažu svoje žalbe. 

Sve detalje ovog slučaja možete pročitati u tekstu „Ključni momenti slučaja Šarić“.

Sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina pronađite ovde.

Comments are closed.