Počelo drugostepeno suđenje Stanku Subotiću

Počelo drugostepeno suđenje Stanku Subotiću

Radoslav Tadić, advokat Stanka Subotića (foto: mc.rs)

Suđenje kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću pred Apelacionim sudom počelo je danas posle četiri odlaganja.

Piše: Bojana Pavlović

Subotić se nije pojavio u sudu. Po zakonu, on nije obavezan da dođe na ročište, ali je veće u prethodnim slučajevima insistiralo da ga sasluša i odlagalo početak suđenja, iako se slučaj bliži zastari. Ovaj put odluka je bila da suđenje počne bez prvooptuženog. Na pretres nije došao ni optuženi Milan Milanović.

Advokatici ukinuta kazna
Advokatici Ireni Vujnović ukinuta je novčana kazna izrečena prošli put zbog nepojaviljivanja pred sudom. Njen klijent rekao je na prošlom ročištu da je njegova advokatica na lečenju u bolnici u Višegradskoj ulici. Sud je na predlog tužioca pozvao bolnicu i utvrdio da Vujnovićeva nije tamo zbog čega je kažnjena sa 150.000 dinara. Naknadnom proverom potvrđeno je da je ona ipak bila u bolnici.

Na početku pretresa predsedavajući sudija Zoran Savić pročitao je presudu Specijalnog suda. Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić potom je ukratko objasnio navode iz žalbe ističući da je presuda kontradiktorna i da je obrazloženje o zastarelosti nejasno.

Subotićev advokat Radoslav Tadić rekao je da „i da jeste i da nije kako tvrdi tužilac, nije ni važno – tu više ne može biti krivičnog gonjenja“ jer će slučaj zastareti.

Subotiću i još 14 optuženih sudi se zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina. Subotić je tokom 1995. i 1996, kako se navodi u optužnici, zajedno sa Mihaljom Kertesom, direktorom Uprave carina, osmislio način da cigarete uđu u zemlju bez evidentiranja i da se kasnije prodaju na crnom tržištu. Više o slučaju pročitajte u drugoj priči.

U ovom procesu donete su već dve prvostepene presude – jedna osuđujuća i jedna oslobađajuća. Prvom presudom Specijalnog suda iz 2011. Subotić je bio osuđen na šest godina zatvora. Apelacioni sud je ovu presudu ukinuo i slučaj vratio na početak. Drugom presudom iz jula prošle godine, svi optuženi oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza, a za pojedina dela nastupila je zastarelost krivičnog gonjenja. Na ovu presudu žalilo se Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Pošto je slučaj već jednom bio vraćen na ponovno odlučivanje, Apelacioni sud mora da odluči o Subotićevoj krivici. Na tu odluku se ne može uložiti žalba.

 

Comments are closed.