Pitanja KRIK-a o respiratorima nisu pročitana na konferenciji

Pitanja KRIK-a o respiratorima nisu pročitana na konferenciji

Foto: Fejsbuk/Budućnost Srbije

Pitanja novinara KRIK-a o tome koliko trenutno ima respiratora, kako su oni raspoređeni po bolnicama, kao i informacije o tome kako su nabavljeni i koliko su koštali oni koji su u Srbiju stigli nakon proglašene pandemije koronavirusa nije pročitano danas na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji u vezi sa koronavirusom.

Piše: Bojana Jovanović

Jedna od najvećih misterija u vezi sa situacijom sa koronavirusom u Srbiji jeste ta sa koliko tačno raspiratora država raspolaže i od koga su oni kupljeni od kada je pandemija počela.

Predsednik Aleksandar Vučić je na jednoj konferenciji za medije rekao da se raspiratori nabavljaju i nekim ne potpuno čistim načinima.

On je na konferenciji za novinare 27. marta rekao da „mnoge zemlje šalju svoje agente sa torbama u kešu da kupuju respiratore.” 

„Ja sam doneo odluku da i mi pošaljemo naše ljude sa crnim fondovima, da rešavamo stvari širom sveta, dozvoljenim zakonom. Ako bude moralo snalazićemo se i na taj način, jer ne možete drugačije“, rekao je Vučić ne ulazeći u detalje.

Raspiratori su trenutno jedan od ključnih medicinskih uređaja jer omogućavaju pacijentima, kojima zbog koronavirusa otkazuju pluća, da nastave da dišu. 

Vlada Srbije je juče zabranila novinarima da dolaze na konferencije za štampu i umesto toga uvela pravilo da se pitanja šalju mejlom. Ova pitanja, kako je rečeno, biće čitana i na njih odgovoreno na konferenciji koju uživo prenose Radio-televizija Srbije i Tanjug. 

Novinari KRIK-a su danas poslali sledeća pitanja mejlom kancelariji Vlade za odnose sa medijima: „Koliko respiratora trenutno imamo, koliko ih je stavljeno u upotrebu, kao i u kojim sve bolnicama? Koliko respiratora je ukupno nabavljeno od početka pandemije koronavirusa, od koga su sve kupljeni i koliko su ukupno koštali?“

Ipak, KRIK-ova pitanja danas nisu ni pročitana. Sa druge strane, u dva navrata tokom konferencije je odgovoreno na pitanja provladinog tabloida Informer.

Odluku Vlade da novinarima ne dozvoli da prisustvuju na konferencijama kritikovala su medijska i novinarska udruženja koja su navela da se time sužavaju medijske i novinarske slobode, ali i nanosi šteta informisanju građana.

„Slanje pitanja putem imejla pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe pitanja i može dovesti do toga da upiti novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije ostanu bez odgovora“, navela su udruženja. 

Da podaci o nabavkama respiratora treba da budu javni i da građani moraju da dobiju potpune informacije, smatraju u organizaciji Transparentnost Srbija, iz koje su pozvali institucije da objave sve podatke o njihovoj kupovini. 

„U aktuelnoj situaciji velike potražnje za respiratorima na svetskom nivou, može se zamisliti da bi mogla biti privremeno opravdana čak i tajnost nekih podataka o nabavkama. Međutim, teško je zamisliti bilo kakav valjani razlog da se ne objavi šta je tačno kupljeno i koliko je za to plaćeno“, piše u saopštenju Transparentnosti. 

Sve novosti o koronavirusu pročitaje na našem blogu

Koje se sve lažne vesti šire o pandemiji pročitaje na našoj stranici o tome

7 Comments

 1. Janko kaže:

  Postocvanje, Molim Vas postavite im pitanje Koliko trenutn ima pacijentata prikacenih na respiratore i gde su sve tacno oni smesteni i koji broj ljudi je prikacen na respiratore a da boluje od nekih drugih bolesti a nije virus covid19…

 2. visnja kaže:

  Molim vas i da postavite pitanje o broju anestezionoga, jer je svaki od pacijenata na respiratoru u anesteziji.

 3. Milica kaže:

  Dan pre nego što je novinarima zabranjen dolazak na konferencije neko od novinara je dove u pitanje sigurnost novinara na konferencijama i da su oni u velikoj opasnosti da se zaraze. Ne možete sad da se ljutite što vam ne dozvoljavaju da budete tamo. Ali slažem se da treba da znamo koliko imamo raspiratora i kako su nabavljeni i koliko su plaćeni. Možda da opet postavite isto pitanje i da ne odustanete dok ne dobijete odgovor.

 4. ds kaže:

  Malo je nejanso – danas ste poslali pitanja i ocekujete odgovore na njih isto danas. Mozda se salju pitanja danas za sutra, mozda ste ih poslali prekasno da bi bila procitana danas… ovako mi lici da je tekst napisan samo da bi se tekst napisao i u njemu malo opljuvala vlast, to je sad moderno…

  • Ester kaže:

   Bravoo! Tacno tako. Oni i postoje samo za to. Tu statistiku sa aspiratorima ne vode valjda ovi eksperti koji izvestavaju o krucijalnim podacima sirenja zaraze. Ova malicioznost novinara o toboznjoj brizi za pacijente je previse providna.

 5. Aleksandar kaže:

  Potpišite se sa DJ Vučićević a pitanje počnite sa „Voljeni preCedniče“ pa će i pitanja stići na vreme 🙂

 6. Dragoslavic kaže:

  Председник је на пошетку кризе рекао да имамо 1008 (хиљаду осам) а да ћемо до краја пандемије имати три пута више (значи 3024).
  Колико је набављено, где се налазе, инвентаризација по болницама….све МОРА да се зна.