PIO fond krije podatke o radnom stažu Vučića i Nikolića

PIO fond krije podatke o radnom stažu Vučića i Nikolića

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić (foto: sns.org.rs)

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond) odbio je da KRIK-u dostavi informacije o radnom stažu premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića.

Piše: Bojana Jovanović

Novinarka KRIK-a uputila je u novembru prošle godine zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje u kojem je tražila informacije o radnom stažu premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića.

PIO Fond je odbio da dostavi tražene podatke, navodeći da navedene osobe nisu dale saglasnost da se njihovi podaci daju trećim licima.

Novinarka se potom žalila kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja. Poverenik je u avgustu ove godine poništio odluku PIO Fonda da ne dostavi podatke, ističući da je PIO Fond „pogrešio, jer nije utvrdio sve činjenice od značaja za donošenje odluke, a posebno da li u ovom konkretnom slučaju postoje uslovi za izuzetak od prava na privatnost“ te da „postoji interes javnosti da zna da li su poštovane zakonske odredbe o obavljanju drugog posla ili delatnosti u vreme stupanja (Vučića i Nikolića) na radnu funkciju ili za vreme vršenja funkcije“. Od Fonda je poverenik zatražio ponovno postupanje po zahtevu.

Odlučujući drugi put po zahtevu, PIO Fond je pre pet dana ponovo doneo rešenje da neće dostaviti tražene informacije, obrazlažući da su podaci lični i da premijer i predsednik nisu dali saglasnost. Fond je napomenuo da podaci koje poseduje predstavljaju poslovnu tajnu i da u ovom slučaju „preteže interes prava na privatnost i ostalih prava i sloboda nad interesom za pristup informacijama.“

Kancelariji poverenika novinarka je uputila novu žalbu.

Novinari KRIK-a su, inače, informaciju o radnom stažu jednog drugog funkcionera dobili od PIO Fonda. I u tom slučaju je intervenisala kancelarija poverenika.

1 Comment

  1. nesko09 kaže:

    Koga interesuje neciji radni staz?Ne zamajavajte narod ovakvim vestima.Napisite ako smete ko je njih finansirao dok su bili opozicija,kome su oni kada su dosli na vlast vracali usluge,kome oni namestaju poslove u gradjevinarstvu,koja firma je izgradila teniski teren na placu u blizini Avale,koja firma je izvodila radove na vikendicama uz obalu Save,koga je tadasnji podpredsednik vlade oslobodio odgovornosti u slucaju stecajne mafije mesec dana pre izricanja presude,ko je dozvolio vlasniku jedne gradjevinske firme da po usvajanju UPPR-a ne isplacuje dugovanja radnicima iako je od Januara ove godine po odluci suda duzan da to uradi?To su pitanja koja treba postavljati ovim osobama, a ne radni staz.