Peurača osuđen za korupciju

Peurača osuđen za korupciju

Dragoljub Peurača

Dragoljub Peurača, bivši direktor Inspekcije za rad Ministarstva rada, osuđen je juče pred Specijalnim sudom na pet godina zatvora zbog primanja mita. Njemu je odlukom suda zabranjeno da tri godine radi u državnoj službi, a naloženo mu je da plati 50.000 evra i sudske troškove u visini od 20.000 dinara.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija je obrazložio presudu navodeći da je Peurača kao državni službenik tražio novac i primio mito od 65.000 evra, i to 50.000 evra od firme „Securitas“ i 15.000 evra od kompanije „Manpower“.

Uhapšen je u martu prošle godine i optužen dva meseca kasnije. KRIK vam prenosi detalje o primanju mita iz optužnice, koji su potvrđeni presudom:

Peurača je iskoristio događaj kada je na jednoj benzinskoj pumpi na radnom mestu preminula zaposlena firme „Manpower“. Obdukcija je pokazala da je žena umrla prirodnom smrću, od infarkta, ali su propisi nalagali da Inspektorat za rad mora da obavi kontrolu preduzeća. Inspektorat je dužan da vlasniku firme da izveštaj u kojem ga upozorava na uočene nedostatke i daje mu rok do kada to mora da ispravi. U ovom slučaju, to se nije dogodilo.

Umesto da dobije izveštaj, Aleksandar Hangiman Miljanović, vlasnik firme „Manpower“ primio je telefonski poziv od Dragoljuba Peurače koji mu je zakazao sastanak. Direktor inspektorata otkrio mu je da su rezultati kontrole veoma loši, da je u velikom problemu zbog smrti radnice na pumpi. Prilikom narednog susreta Peurača je vlasniku preduzeća rekao da će mu oduzeti dozvolu za rad, i pitao ga „kakve finansijske stimulanse nudi kao rešenje problema“. Peurača je zatražio 30.000 evra kako bi sprečio navodno podnošenje prijave i dodao da bi „i polovina zatraženog iznosa mogla da reši problem“, navodi tužilaštvo.

U dogovoru sa policijom Hangiman Miljanović bio je ozvučen kada je Peurači rekao da ima novac. Po njegovim upustvima, Miljanović je novac dostavio jednoj advokatskoj kancelariji.

Istog dana kada je tražio novac od vlasnika „Manpowera“, i po istom receptu, Peurača je, prema navodima optužnice, tražio mito od 50.000 evra i od vlasnika firme „Securitas“ Tahira Hasanovića, nekadašnjeg funkcionera Nove demokratije. Peurača je uhapšen samo nekoliko minuta posle primopredaje traženog mita, međutim, novac nije pronađen kod njega.

Peurača je na mesto direktora Inspektorata za rad postavljen nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, mesec dana pošto je Ivica Dačić postao premijer. Bio je među onima koji su na funkciju došli bez poštovanja konkursne procedure, kao kadar Socijalističke partije Srbije.

Od 2007. godine radio je u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, a od 2010. godine i u Kabinetu ministra unutrašnjih poslova, u Odeljenju za poslove bezbednosti. Završio je brojne međunarodne kurseve u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala.

Od 2003. do 2007. godine Peurača je radio na poslovima Republičkog graničnog sanitarnog inspektora pri Ministarstvu zdravlja. Od 1996. do 2003. godine radio je kao sanitarni inspektor u Saveznom sanitarnom inspektoratu.

Peurača se svojevremeno hvalio da je dvojnik Ivice Dačića zbog navodne fizičke sličnosti. U intervjuu za list Press 2006. godine, Peurača je ispričao da ga u često mešaju sa Dačićem, da ga čak i oslovljavaju sa „Ivice“.

Peuračin branilac Sead Spahović istakao je da presuda predstavlja presedan za sudsku praksu i najavio je žalbu. On je objasnio da je u policijskoj akciji korišćen prikriveni islednik, ali protivzakonito bez sudskog rešenja.

„Ovo je slučaj nameštanja, fingiranja korupcije. U drugom slučaju okrivljenom se stavlja na teret da je uzeo 50.000 evra. Minut posle toga on je uhapšen, pretresen i nisu nađene pare. To je bilo u hotelu „Hajat“. Postavlja se pitanje gde je novac. Presude su donete na časnu reč tih davalaca mita koji su dobili oportunitet (nagodbu sa tužilaštvom)”, rekao je Spahović.

Spahović je imao zamerku na postupak tužilaštva jer je dao oportunitet davaocima mita, iako to ranije nije bila praksa.

 

Comments are closed.