Petrović: Ovo je legitimizacija kriminala

Petrović: Ovo je legitimizacija kriminala

„Veza između kriminala, politike i navijača postala je poslednjih godina veoma javna. To je legitimizacija kriminala“, ocenjuje Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku komentarišući otkriće KRIK-a da je polaganje zakletve predsednika Aleksandra Vučića obezbeđivao čovek iz ekipe ubijenog narko-dilera Aleksandra Stankovića. 

Piše: Nataša Marković

Petrović je podsetio da se i ranije dešavalo da se ljudi iz kriminogene sredine pojavljuju na partijskim skupovima – na proslavi izbornih rezultata u štabu Socijalističke partije Srbije 2012. iza predsednika stranke Ivice Dačića uslikan je tadašnji vođa navijačke grupe „Alkatraz“ Aleksandar Vavić.

Ovde je dodatno problematično, kaže Petrović, što nije u pitanju bilo kakav partijski skup, već skup podrške predsedniku republike.

Petrović je prokomentarisao i fotografiju nasilnika, čiji je identitet otkrio KRIK, Borka Aranitovića i Nenada Vučkovića, pripadnika Žandarmerije, i istakao da bi Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova „definitivno trebalo da pokrene istragu“.

„To ne bi smelo da bude dozvoljena praksa jer se šalje loš signal drugim pripadnicima policije da je to dozvoljeno“, zaključio je Petrović.

Na fejsbuk profilu Aranitovića novinari KRIK-a pronašli su fotografije koje otkrivaju njegove veze sa ljudima iz sveta kriminala i policije. Među fotografijama su one na kojima je Aranitović u „uniformi“ obezbeđenja splava „Fristajler” – majici sa natpisom „security“ i logom ovog noćnog kluba, ali i fotografije sa Nenadom Vučkovićem Vučkom.

Vučković je pripadnik Žandarmerije koji je javnosti postao poznat nakon ubistva Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi kada su se pojavile fotografije njega u društvu ovog kriminalca na tribini fudbalskog stadiona.

Na fotografijama sa jedne utakmice, vide se Stanković i Vučković kako ozbiljni razgovaraju, a na fotografiji sa drugog događaja nasmejani i zagrljeni navijaju. Sa njima je u društvu i Stankovićev najbliži saradnik Veljko Belivuk, poznat kao Velja Nevolja, koji je trenutno u pritvoru zbog sumnje da je u januaru ove godine ubio čoveka na tramvajskim šinama u centru Beograda.

Više o vezama Aranitovića, Vučkovića, Stankovića i Srpske napredne stranke pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.