Peti put odloženo suđenje Veselinoviću i Radoičiću

Peti put odloženo suđenje Veselinoviću i Radoičiću

Zvonko Veselinović

Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa severa Kosova, i njegov kum Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, kojima se sudi za zloupotrebu položaja nisu se danas pojavili pred Višim sudom u Pirotu zbog čega je suđenje odloženo po peti put.

Pišu: Bojana Pavlović i Ljubomir Filipov (Južne vesti)

Od kada je u novembru prošle godine počelo ispočetka, održano je samo jedno suđenje, dok je pet odloženo zbog nedolaska optuženih. Osim Veselinovića i Radoičića, danas su izostala i druga dvojica optuženih – Goran Makragić i Ivan Stamenović.

Reč je ponovljenom postupku – Viši sud u Pirotu prošle godine oslobodio je svu četvoricu optuženih, ali je ovu presudu ukinuo Apelacioni sud u Nišu i naložio novo suđenje.

Na početku današnjeg suđenja tužilac je dostavio sudu izmenjenu optužnicu, međutim, nije objasnio šta je tačno promenjeno.

Njima četvorici sudi se zbog malverzacaija tokom poslova na izgradnji deonice puta od Pirota do Dimitrovgrada koja pripada Koridoru 10.

Optuženi su kopali šljunak bez saglasnosti Ministarstva rudarstva i prirodnih resursa i bez plaćanja naknade lokalnim vlastima, a zatim ga koristili za gradnju puta, navodi tužilaštvo. Veselinović i Radoičić su finansirali početak radova, obezbedili kamione i mehanizaciju, piše u optužnici koja je podignuta u februaru 2013.

Veselinović se ranije na sudu branio rekavši da je reč o politički montiranom procesu i da su njih četvorica optuženi jer je „ranije bila drugačija politička klima“ i da je došao u sukob sa moćnim ljudima koji su obećali da će mu uništiti život. „I to su u prethodnom periodu i i učinili“, rekao je Veselinović na sudu 2015. godine.

Radoičić se kratko branio. Rekao je da je za posao saznao od kuma Veselinovića, ali da u njemu nije učestvovao.

Makragić, vlasnik firme „Mak 037“ koja je dogovorila isporuku šljunka, rekao da nije znao da je trebalo da pribavi dozvole za iskopavanje.

Sud ih je oslobodio, a sudija Bojan Antić u presudi je naveo da je eksploatacija zemljišta bez odobrenja, saglasnosti i plaćanja naknade, privredni prestup i prekršaj, a ne krivično delo.

Ključni igrači sa severa Kosova

Zvonko Veselinović postao je poznat široj javnosti kada je 2011. godine organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom.

Kako je otkrio „Insajder“ u serijalu o Kosovu Veselinović se obogatio tako što je naftu nabavljao po povlašćenim cenama koje su tada važile za sever Kosova, a zatim je alternativnim prelazima vraćao za Srbiju i prodavao po punoj ceni.

Za ove navode, Veselinović nikada nije optužen. Iako mu se sudilo za različita krivična dela – od prodaje droge i krađe automobila do zloupotrebe položaja, Veselinović nikad nije osuđivan.

Spominje se u Beloj knjizi organizovanog kriminala 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.

„Organizovano se bave oduzimanjem i krijumčarenjem motornih vozila i to sa područja Kosovske Mitrovice sa južne na severnu stranu kao i na području Prištine i drugih gradova Srbije“, piše u policijskoj knjizi.

Hapšen je 2003. godine kada je policija zaustavila primopredaju tri kilograma heroina nadomak Novog Pazara. Veselinović se na sudu se branio i rekao da su mu policajci podmetnuli drogu. Oslobođen je dve godine kasnije.

U junu 2012. protiv Veselinovića i njegovog kuma Radoičića podignuta je optužnica za zloupotrebu položaja jer su nagovorili svog poslovnog partnera da zadrži kamione koje je kupio na lizing i nakon raskida ugovora, a zatim im ih ustupi da ih koriste na teritoriji Kosova.

Njih dvojica su oslobođeni 2016 godine, a njihov saradnik je priznao delo i osuđen je na tri godine zatvora.

Za Milana Radoičića šira javnost je čula početkom ove godine, nakon ubistva Olivera Ivanovića.

Nekoliko meseci pre neko što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova.

Radoičića je spomenuo i kosovski premijer Ramuš Haradinaj kao čoveka koji ima važnu ulogu na severu Kosova i koji je „bitan za sve“.

Zvaničnici u Srbiji negirali su bliskost sa Veselinovićem i njegovim kumom, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i zjave koji su svedočili o njihovim vezama.

Veselinović i Radoičić uslikani su u prvom redu na tribini Srpske napredne stranke u Leposaviću početkom 2016. pored direktora kancelarije za Kosovo Marko Đurića i sadašnjeg direktora BIA Bratislava Gašića.

Radoičić se pojavio i na proslavi izborne pobede Srpske liste, najjače stranke Srba na Kosovu koju je podržavao SNS. Tada su Radoičić i Đurić zajedno slavili otvarajući šampanjac. U junu ove godine Radoičić je imenovan za potpredsednika Srpske liste.

Đurić je rekao da se Radoičić „bavi biznisom“ i da se sa njim video nekoliko puta. Odbacio je optužbe na račun Radoičića da je kriminalac navodeći da „postoji politički konktekst koji želi da kriminalizuje Srbe na Kosovu“.

Veselinović je u intervjuu 2011. za magazin „Pečat“, nedugo nakon što su mediji počeli da pišu o njemu kao o organizatoru barikada na prelazu sa Kosovom, istakao je da ga je tada pozvao Aleksandar Vučić, koji je bio u opoziciji, i rekao mu da ima podršku SNS-a.

„Iznenadio me je poziv Aleksandra Vučića. On me je, kada je počela hajka, lično zvao telefonom i rekao da kao stranka stoje iza mene. Slično mi je rekao i Marko Jakšić, konsultovao se sa svojom centralom DSS-a u Beogradu… Eto, to je sva moja veza sa političkim strankama“, rekao je Veselinović.

Vučić je u intervju za KRIK rekao da je Veselinovića podržavao samo u vreme dok su postojali problemi na prelazu Jarinje.

„Ja sam mu pružao političku podršku tada dok sam bio u opoziciji. Podrška se tiče barikada, ne biznisa“, rekao je Vučić. „Veselinovića video sam jedanput u životu. Video sam ga na Kosovu, to je bilo 2009. Čuo sam i da je jednom u Ledinama na Novom Beogradu bio na nekoj velikoj svadbi na kojoj sam bio i ja. Ali ga nisam video“.

Rekao je da Veselinović ne finansira SNS.

Comments are closed.