Pašalić: Slučaj Savamala pravno i faktički završen

Pašalić: Slučaj Savamala pravno i faktički završen

Slučaj Savamala je „pravno i faktički“ završen za Zaštitnika građana i na nadležnima je da obaveste javnost o svojim postupanjima i rezultatima, izjavio je novoizabrani Zaštitnik građana Zoran Pašalić za list „Danas“.

Piše: Bojana Jovanović

Pašalić je rekao da je njegov prethodnik na funkciji Zaštitnika građana okončao slučaj Savamala, kao i postupak u slučaju „Parada ponosa“, kada su pretučena braća predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali i da nije pokrenuo postupak u slučaju „Helikopter“.

Podsetimo, nepoznate osobe sa fantomkama bagerima su srušile oko 1000 kvadrata poslovnog prostora u Hercegovačkoj ulici u noći između 24. i 25. aprila prošle godine. Maskirani muškarci zadržavali su i legitimisali građane, a kada su građani pozvali policiju ona je odbila da izađe na teren.

Zaštitnik građana Saša Janković sproveo je kontrolu rada policije i utvrdio da je ovakvim postupanjem prekršila zakon, kao i da je naređenje da se ne reaguje stiglo „sa vrha“.

U izveštaju je tražio da MUP otkrije ko je i po čijem nalogu maltretirao građane, kao i ko je sprečio policiju da ih zaštiti izdajući naređenje da ne izađe na teren. Takođe je zatražio i da se protiv počinilaca pokrenu prekšajni i krivični postupci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ništa od navedenog nije sprovelo, niti je Zaštitniku građana dostavilo obrazloženje zbog čega nije postupilo po preporukama.

Iako je od rušenja prošlo više od 15 meseci, istraga još nije pokrenuta – nakon godinu dana vođenja predistražnog postupka, Više tužilaštvo u Beogradu proglasilo se nenadležnim i predmet ustupilo Osnovnom tužilaštvu.

Umešanost gradske vlasti

Nakon ovog događaja, usledile su reakcije predstavnika vlasti. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je na tom terenu predviđena izgradnja „Beograda na vodi“, ali da rušenje nisu obavili gradski organi.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić najpre je izjavio da državni organi nemaju ništa sa bespravnim rušenjem u Savamali, a potom je optužio najviše organe vlasti grada Beograda. Odbio je, međutim, da imenuje odgovorne.

Bivša supruga gradonačelnika Siniše Malog u ekskluzivnom interjuu za KRIK u februaru ove godine otkrila je da joj se suprug „pohvalio“ da je organizovao rušenje.

„Ispričao je to kao najobičniji događaj. ’Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio.’ To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice“, ispričala je Marija Mali za KRIK.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali.

Comments are closed.