Pašalić: Slučaj Savamala nije završen, ali je previše politizovan

Pašalić: Slučaj Savamala nije završen, ali je previše politizovan

Zoran Pašalić (foto: mc.rs)

Slučaj rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala nije završen, ali se neće raditi prioritetno, izjavio je danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić i ocenio da je slučaj „previše politizovan“.

Piše: Bojana Jovanović

Upitan da pojasni raniju izjavu da je slučaj Savamala „pravno i faktički“ zatvoren, Pašalić je gostujući na Radio televiziji Srbije podsetio da se slučaj desio 2016. godine i da nadležnosti Zaštitnika nisu velike.

„Zaštitnika građana u Evropi zovu ‘tigar bez zuba’. Zaštitnik može da uputi nadležnim institucijama, za koje misli da su napravile grešku, preporuke kako da tu grešku otklone. Ako to ne učine daju preporuku za razrešenje funkcionera koji je napravio grešku. To nije učinjeno godinu dana.“

„Ja sam zatekao takav predmet. Taj slučaj nije stavljen ad akta i prati se, ali to ne znači da će se on raditi prioritetno“, naveo je Pašalić dodajući da je ovaj slučaj previše politizovan.

Rušenje u izbornoj noći

Podsetimo, nepoznate osobe sa fantomkama bagerima su srušile oko 1000 kvadrata poslovnog prostora u Hercegovačkoj ulici u noći između 24. i 25. aprila prošle godine. Maskirani muškarci zadržavali su i legitimisali građane, a kada su građani pozvali policiju ona je odbila da izađe na teren.

Zaštitnik građana Saša Janković sproveo je kontrolu rada policije i utvrdio da je ovakvim postupanjem prekršila zakon, kao i da je naređenje da se ne reaguje stiglo „sa vrha“.

U izveštaju je tražio da MUP otkrije ko je i po čijem nalogu maltretirao građane, kao i ko je sprečio policiju da ih zaštiti izdajući naređenje da ne izađe na teren. Takođe je zatražio i da se protiv počinilaca pokrenu prekšajni i krivični postupci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ništa od navedenog nije sprovelo, niti je Zaštitniku građana dostavilo obrazloženje zbog čega nije postupilo po preporukama.

Iako je od rušenja prošlo više od 15 meseci, istraga još nije pokrenuta – nakon godinu dana vođenja predistražnog postupka, Više tužilaštvo u Beogradu proglasilo se nenadležnim i predmet ustupilo Osnovnom tužilaštvu.

Umešanost gradske vlasti

Nakon ovog događaja, usledile su reakcije predstavnika vlasti. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je na tom terenu predviđena izgradnja „Beograda na vodi“, ali da rušenje nisu obavili gradski organi.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić najpre je izjavio da državni organi nemaju ništa sa bespravnim rušenjem u Savamali, a potom je optužio najviše organe vlasti grada Beograda. Odbio je, međutim, da imenuje odgovorne.

Bivša supruga gradonačelnika Siniše Malog u ekskluzivnom interjuu za KRIK u februaru ove godine otkrila je da joj se suprug „pohvalio“ da je organizovao rušenje.

Ispričao je to kao najobičniji događaj. ’Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio.’ To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice“, ispričala je Marija Mali za KRIK.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali.

Comments are closed.