Pašalić o slučaju Dojčinovića: „BIA nije dostavila detaljna obrazloženja“

Pašalić o slučaju Dojčinovića: „BIA nije dostavila detaljna obrazloženja“

Zoran Pašalić (foto: N1)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je juče gostujući na televiziji „N1“ da BIA nije dostavila detaljna obrazloženja o slučaju koji se vodi po pritužbi urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića na rad ove agencije. Dojčinovič je pre više od dve godine saznao da ga je BIA pratila i prisluškivala, a informacije koje je prikupila objavljene su u prorežimskom listu „Informer“ tokom jedne od medijskim kampanja protiv KRIK-a.

Piše: Jelena Radivojević

Gostujući u emisiji „Dan uživo“ Pašalić je spomenuo i postupak koji je Zaštitnik pokrenuo u avgustu 2016. po pritužbi urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

Nakon serije tekstova u tabloidu „Informer“ u kojima su izneti podaci iz njegovog profesionalnog i privatnog života. Dojčinović je saznao da informacije potiču iz Bezbednosno-informativne agencije i nakon toga uložio pritužbe na rad te službe.

Početkom ovog meseca Dojčinović je obavešten da je obaveštajna agencija na pritužbe odgovorila u maju i julu ove godine, ali da su od nje zatražena dodatna pojašnjenja. Na pitanje novinara kakva su pojašnjenja zahtevana, Pašalić je objasnio da nisu bili zadovoljni jer u odgovoru nije bilo detalja i obrazloženja.

Dodao je da ne postoji obavezujući rok za BIA-u da dostavi dodatno izjašnjenje, ali da postoji praksa da se odgovor očekuje u roku od 60 dana.

„Nama je bitno da dobijemo ono što smo tražili. Često ćemo prenebregnuti neko vreme, normalno ne za neko dugo vreme, ali hoćemo da imamo ono što smo tražili“, rekao je Zaštitnik.

Pašalić je govorio i o opštim problemima, kršenju medijskih sloboda, ekonomskom statusu novinara i napadima na njih. On je rekao da je izvesno porastao broj napada na novinare i da jedini način da se oni reše jeste da se stalno ističu.

Predlog Zaštitnika je i da se formira zajednička platforma sa novinarskim udruženjima gde bi se sistematizovano beležili napadi na novinare – „ko ga je učinio, pod kojim okolnostima ga je učinio i da se prati reakcija na taj napad“.

„Nije praćen kao novinar“

Niz tekstova praćenih fotografijama iz Dojčinovićevog privatnog života, transkripti telefonskih razgovora novinara ali i detaljne informacije o tome u kojoj fazi je istraživanje KRIK-a objavljivani su u provladinom tabloidu „Informer“ tokom istraživanja imovine tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Tokom intervjua sa Vučićem Dojčinović ga je pitao da je li je praćen, na šta je Vučić odgovorio da ga niko nije pratio „kao novinara“.

Urednik KRIK-a tužio je „Informer“ i njegovog urednika Dragana Vučićevića zbog niza laži koje su objavljene u pokušaju da se diskredituje Dojčinović, a „Informerovi“ advokati su u odgovoru na tužbu naveli sud od BIA-e zatraži potvrdu za sve informacije koje su objavili.

Dojčinović je „Informer“ dobio na sudu – tabloidu i njegovom uredniku naloženo je da mu isplate 150.000 dinara. Advokati ovog tabloida žalili su se na presudu, pa se čeka da sud više instance odluči.

Comments are closed.